Зелигер: Закон о дуалном образовању – прави пут

Председник немачко-српске коморе Роман Зелигер оценио је вечерас да је усвајање Закона о дуалном образовању веома корисно јер води ка генерисању стручне радне снаге потребне компанијама које долазе у Србију.

Роман Зелигер је рекао да нови закон обезбеђује Србији одличну позицију у региону.

Истакао је да је усвајање Закона исправан пут, пут који је Немачку довео до благостања, а који није алтернатива студирању.

Зелигер је то изјавио поводом седнице Саветодавног одбора немачко-српске привредне коморе у Србији, којој су присуствовали и заменик генералног директора Немачке индустријске и трговинске коморе Фолкер Трајер, амбасадор Немачке Аксел Дитман и председник ПКС-а Марко Чадеж.

"И ја сам прошао кроз дуално образовање, пре него што сам студирао, и сада могу да са Хемофармом водим једну од највећих компанија у Србији. Дуално образовање је питање за које смо се посебно залагали", објаснио је Зелигер.

Истакао је да ће Немачко-српска привредна комора наставити да за немачке компаније, које желе да дођу у Сбрију, обезбеђује стручну радну снагу.

"Није проблем капитал, већ недостатак стручне радне снаге која је потребна за изградњу одрживог пословања", каже Зелигер.

Према његовим речима, стручна радна снага ће бити подстицај за долазак инвеститора, а Србија је у одличној позицији након усвајања новог Закона.

"Након јучерашњег усвајања закона можемо ићи само напред. То ће имати позитивне ефекте и на друге земље региона, подстаће робну размену и отворити нова радна места", уверен је Зелигер.

Оценио је и да је неопходно да се појача сарадња на Западном Балкану, али и да се и у овој области регион налази на добром путу.

Како каже, за компаније које послују у региону није проблем царина, већ преобимна администрација.

"Регистрација, лиценце и слично су нешто што кочи робну размену. Превише је националних правила, која воде ка преобином административном послу, који се одражава на екомију. Било би добро да се смање таксе и правила, која доносе само трошкове", саветује он.

Трајер је указао да немачка привреда поново инвестира у великом стилу и да тражи многа места за улагања у иностранству, пошто жели да буде још конкурентнија.

Због тога, како додаје, европска тржишта у суседству су све важнија, а тако је и Србија интересантна.

"Дошао сам у Беогард да разговарам са немачким привредницима који већ послују о томе које препреке још постоје како би више немачких инвестиција могло да дође у Србију", објаснио је Трајер.

Трајер је рекао да са председником ПКС-а разговара и о томе како Србија може још боље да сарађује са регионом како би заједнички економски простор приближили ЕУ.

Тема је, како каже, и образовање стручне радне снаге, што је изазов у многим земљама, па тако и Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво