НБС задржала референтну каматну стопу на 3,5 одсто

Референтна каматна стопа остаје 3,5 одсто, одлучио је Извршни одбор Народне банке Србије. Ефекти суше на цене хране били су мањи од очекиваних, а на смањење инфлације делују и ниже увозне цене.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду нову, новембарску пројекцију инфлације и кретање њених кључних фактора, очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике, као и боље економске перформансе током трећег тромесечја и изгледе за наредни период, саопштено је из НБС.

Оцењено је да су инфлаторни притисци и даље ниски, на шта указују успоравање укупне и базне инфлације последњих месеци, као и усидрена инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде у границама циља НБС. 

Ефекти суше на цене хране били су мањи од очекиваних, а на смањење инфлације делују и ниже увозне цене. 

Поред тога, фискална кретања од почетка године знатно су повољнија од очекиваних, а премија ризика је пала на најнижи ниво откада се прати за Србију, чему је, поред глобалних фактора, допринело јачање домаћих макроекономских фундамената, наводи се у саопштењу.

Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља од 3,0 одсто плус/минус 1,5 процената, и да ће у првој половини 2018. бити на нижем нивоу од тренутног, због ефекта високе базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком ове године.

У супротном смеру ће, како се процењује, деловати очекиван раст цена примарних пољопривредних производа и агрегатне тражње.

Извршни одбор је усвојио данас новембарски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у среду, 15. новембра. Том приликом, детаљно ће бити образложене одлуке монетарне политике и макроекономска кретања која их опредељују.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће одржана 7. децембра. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи