Из Енергетске заједнице и похвале и критике Србији

Енергетска заједница више не прети санкцијама Србији. У најновијем извештају похваљује да је Србија у области енергетике законски оквир усагласила са европским прописима. Али, и даље се замера заостајање у реформисању гасне делатности и преноса струје. Задовољан оценом о енергетском напретку земље, Александар Антић, министар енергетике сматра да су неке критике неосноване, јер зависе од политике.

Енергетска заједница и даље тражи да "Србијагас" и "Југоросгас" убрзају раздвајање делатности, на транспорт и дистрибуцију гаса, како би се обезбедила тржишна конкуренција.

"Сектор гаса у Србији оптерећен је нетранспарентним и наслеђеним уговорима супротним владавини права. Велики удео 'Србијагаса' на великопродајном и малопродајном тржишту разлог је што та компанија опструира раздвајање и прављење простора за нове играче", саопштила је Енергетска заједница.

"Ми смо ту одређене кораке направили, нову организацију смо дефинисали. Влада је дала сагласност формирана су два нова предузећа. Реално треба да се она оживе, али морам да кажем да ми нисмо ту толико лоши", наводи Александар Антић.

И од "Електромереже Србије" тражи се да обезбеди расподелу прекограничних капацитета за пренос струје по захтевима Трећег енергетског пакета Европске уније.

"Србија мора да убрза спровођење споразума потписаних са Косовом у области електричне енергије, а да два оператора, електромреже Србије и Косова, 'ЕМС' и 'КОСТТ', реше дуготрајан спор о управљању преносним системима", саопштила је Енергетска заједница.

Антић наводи да не види простор за мешање Енергетска заједница по том питању.

"Ми чврсто стојимо на становишту да је то питање везано за наше преговоре и за Бриселски дијалог. Ми не видимо да ту постоји простор да се Енергетска заједница меша по том питању. Дакле, зна се које су обавезе које треба да се испуне према Србији. Када се те обавезе испуне према Србији, онда ће Србија учинити оно што су наше обавезе", рекао је Антић.

Енергетска заједница оцењује да је Србија највише напредовала у нафтном сектору, а побољшање се види и у области обновљиве енергије. 

"Мислим да је сада тај извештај Енергетске заједнице реалан, поготово што и неке земље чланице Европске уније нису још урадиле то што се тражи од Србије. Србија се заиста труди и она је једна од првих која је потписала приступање Енергетској заједници", каже Јелица Путниковић из Балкан Магазина.

Енергетска заједница припрема земље у области енергетике за улазак у Унију. У извештају те организације наводи се да Србија и Црна Гора предњаче у увођењу тековина те организације.

Због неиспуњавања обавеза, Босни и Херцеговини је запрећено и додатним санкцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво