Дизајн и квалитет намештаја шанса за извоз

На овогодишњем 55. међународном сајму намештаја у Београду, наступа 520 излагача из 45 земаља. За повратак старог сјаја српске индустрије намештаја потребни су јединство произвођача и заштита државе. Дизајн и квалитет, а не искључиво ниска цена требало би да буду основни елементи за продају намештаја на извозним тржиштима, сматрају представници српске индустрије намештаја.

Велики трговински ланци углавном су преузели већинску продају намештаја у Европи. Једино решење за домаће произвођаче је производња врхунски дизајнираног, удобног и функционалног намештаја.

Посетиоци Сајма наводе да су изложени производи занимљиви, да има иновација, али и попуста.

Домаћи произвођачи намештаја константно повећавају извоз, кажу упућени. Ове године очекује се суфицит већи од 260 милиона евра. Идуће године надају се извозу вредном око пола милијарде и суфициту од 300 милиона евра.

"Велике компаније углавном своју производњу сада прилагођавају потребама великих хотелских комплекса, хотелијерима који граде како у региону тако и у Европи и свету. Можемо видети да су српске компаније присутне на 58 тржишта у свету и да преотимају тржиште конкуренцији", наводи Јеша Ерчић из Привредне коморе Србије.

Није лака тржишна трка, а иновације су кључ успеха.

"Трендови у производњи намештаја и опремању ентеријера су примена различитих материјала, што природних, што вештачких и, налажењем различитих дизајнерских решења, ми налазимо шансу у извозу на страно тржиште", наводи Дејан Милошевић, власник компаније ДМИ у Београду.

Највећа конкуренција домаћим произвођачима намештаја долази из Италије, Немачке, Пољске и Кине.

"Одговор на такву конкуренцију је пре свега у повећању продуктивности, у иновирању технологије, у увођењу нове технологије, у максималном искоришћавању наших шума, у високој обради, доради, где се остварује већи доходак, а не извозити сировине, обловину, полупроизводе, већ извозити готове производе. То може само технологијом и стручном радном снагом", наводи Слађан Дисић, генерални директор компаније "Симпо" у Врању.

У српској дрвној индустрији ради више од 30.000 људи. У конкуренцији од око 700 произвођача и много продаваца и увозника намештаја, опстаће само они који су се прилагодили садашњим захтевима тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво