Вучић са Мисијом ММФ-а: Наставља се јак економски напредак

Председник Србије Александар Вучић и шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф нагласили су на састанку да је Србија направила озбиљан посао током спровођења аранжмана са ММФ, а Вучић је изразио наду да ће та финансијска институција остати присутна у Србији и по окончању текућег аранжмана. Пројектујемо реални раст БДП-а од два одсто у 2017. и 3,5 одсто у 2018. години, истакли су представници ММФ-а.

"Наставља се јак економски напредак. Без обзира на привремено успоравање проузроковано сушом, сметњама у производњи електричне енергије, предвиђене економске активности остају снажне, подржане јаким растом извоза, јачањем потрошње и улагањима", рекли су представници ММФ-а, које је предводио Руф.

Услови тржишта рада настављају да се побољшавају уз отварање нових радних места у приватном сектору и значајним падом незапослености, додају они, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

"Пројектујемо реални раст БДП-а од два одсто у 2017. и 3,5 процената у 2018. години", истакли су представници ММФ.

Вучић и делегација ММФ састали су се поводом осме, завршне ревизије текућег трогодишњег аранжмана са Србијом.

Током састанка разговарало се о стању јавних финансија, реформама јавних предузећа и јавног сектора, оквиру буџета за 2018. годину, као и о условима за склапање новог аранжмана са ММФ-ом, који не би укључивао позајмицу.

Они су нагласили и да се наставља значајан фискални учинак, који је изнад очекиваног. 

Стопа јавног дуга спустила се за више од 10 посто у односу на 2015. годину кад је била на врхунцу.

Договорени су и кључни параметри буџета за 2018. годину. 

Приоритет је да се очувају тешко стечена фискална достигнућа, уз подршку иницијативама које подстичу раст, као што је увећање јавних инвестиција и смањење пореских оптерећења на плате, за раднике са ниским примањима.

Преостале структурне недостатке у јавном сектору требало би решавати тако што ће се у потпуности примењивати реформска агенда, а поздрављена је недавна приватизација Галенике, као и побољшања на листама за оцену квалитета пословног окружења, што ће неминовно довести до раста приватног сектора, наводи се у саопштењу. 

Текући аранжман из предострожности у вредности од 1,2 милијарде евра истиче у фебруару 2018. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара