Руси гарантују комплетан гасни споразум

Сергеј Шојгу поновио је да руска страна чврсто гарантује да ће бити реализована сва три сегмента енергетског споразума са Србијом, рекао Ивица Дачић после разговора у Москви. Уговори најкасније до краја децембра. Проширен трговински споразум. Ускоро договор о укидању виза за Србе и о сарадњи полиција две земље.

Заједно смо се, још једном, усагласили да се енергетски споразум састоји из три саставна дела - продаје НИС-а, реализације гасовода Јужни ток кроз Србију и проширења капацитета и модернизације складишта гаса у Банатском Двору, рекао је потпредседник Владе Ивица Дачић после разговора са копредседником Мешовитог српско-руског комитета за економску сарадњу Сергејем Шојгуом.

Према Дачићевим речима, српска делегација очекује да ће гаранције о реализацији сва три сегмента споразума бити саставни део Протокола са седнице Комитета који би сутра требало да буде потписан.

Министар Дачић, који је копредседник Комитета, подсетио је да је за Србију кључно питање да, осим продаје НИС-а, буде изграђен гасовод који ће својим капацитетом задовољити потребе Србије.

"Уколико постоје такве чврсте гаранције да ће договор бити испоштован у сва три дела, онда би до 20. децембра или до краја године дошло до реализације првих уговора", рекао је Дачић.

Према Дачићевим речима, Шојгу је навео да он не види у томе проблем и да се "Русија нашла у чуду зашто се уопште доводи у питање изградња гасовода".

Економска сарадња две земље

Коментаришући да ли су српска и руска страна ближе продаји НИС-а, с обзиром на то да је Србија поставила нове услове, Дачић је одговорио да је од представника "Гаспромњефта" који је преговарао са НИС-ом "чуо да ту нема неких суштинских, непремостивих разлика".

Купопродаја НИС-а није била предмет данашњег састанка, односно није било предвиђено потписивање било ког конкретног уговора о томе, објаснио је потпредседник Владе.

Према Дачићевим речима, "циљ је био да се размотри на највишем политичком нивоу да ли Русија остаје при ономе што је договорено".

Српски министар је такође рекао да је током састанка с Шојугом договорено да се на листу производа из споразума о слободној трговини уврсте намештај и аутомобили, што значи да ће они бити реципрочно ослобођени царине и да бити утврђене годишње квоте.

Дачић је оценио да је то "од великог значаја за развој српске привреде и привлачење инвестиција из земаља Евроспке уније и Русије".

У разговорима са Шојугом о економским односима две земље, наглашена је потреба даљег јачања економске сарадње и учвршћивања политичких веза.

Разговори са ресорним министрима

Дачић је рекао да је такође договорено да у најскорије време Русија укине визе за српске грађане.

"У сусрету са министром полиције Рашидом Нургалијевим, договорено је да ускоро буде потписан уговор о сарадњи полиција две земље", додао је Дачић.

У делегацији у Москви су и српски министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић и министар за енергетику Петар Шкундрић, који су имали одвојене састанке по ресорним министарствима.

Дачић ће се сутра такође срести са потпредседником руске владе Игором Сечином и на том састанку ће још једном бити размотрена сва питања везана за економску сарадњу.

Мешовита комисија усвајањем протокола о дводневним договорима у Москви сутра би требало да заврши рад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи