Илић: Како до новог посла

Протеклог месеца, послодавци у Србији отпустили су хиљаду радника, правдајући се најчешће светском економском кризом. До Нове године, према најавама послодаваца, биће отпуштено 5.000 људи. Држава предвидела низ мера за помоћ онима који остану без посла.

Гостујући у Другом дневнику директор Националне службе за запошљавање Владимир Илић рекао је да је држава предвидела низ мера за помоћ онима који остану без посла.

Нагласио је да и да сами радници треба да се упознају са својим правима, могућностима новчане накнаде, као и новог запослења.

То подразумева државне субвенције за отварање новог бизниса, добијање кредита преко Фонда за развој, као и низ мера у Националној служби за запошљавање, где се праве индивидуални планови запошљавања и изналазе могућности веза с новим послодавцима, рекао је Илић.

Према његовим речима, ту су и могућности обуке за незапослене, упућивање на сајмове запошљавања и подстицаји послодаваца, у смислу ослобађања од пореза и доприноса за угрожене категорије незапослених - за старије суграђане и особе са инвалидитетом.

Нови Закон о запошљавању

Када је реч о примени новог Закона о запошљавању увек је дилема, како је рекао, да ли послодавцима треба грубо наметати радно законодавство, јер је пракса у свету показала да једино либерално законодавство даје добре резултате.

"Не смемо да терамо послодавце да на силу држе раднике, али зато постоје механизми који их стимулишу да држе запослене, а то су мере ослобађања од пореза", указао је Илић.

Истакао је да инспекција рада мора да испита да ли су отпуштања у складу са законом и да ли су радницима исплаћене отпремнине, јер неки послодавци злоупотребљавају околност глобалне кризе.

"Решење, ипак, није у принуди, већ у проналажењу начина да се стварањем повољног пословног амбијента привуче што више инвестиција и да се развије инфраструктура", закључио је Илић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара