Земље АПЕЦ-а за одлучну акцију

Лидери Организације за економску сарадњу Азијско-пацифичког региона (АПЕЦ) саопштили су у Лими, главном граду Перуа, да ће предузети све неопходне економске и финансијске мере како би одговорили глобалним економским проблемима.

У завршној декларацији објављеној вечерас по окончању дводневног самита, лидери Азије и две Америке обећали су брзу и одлучну акцију у борби против предстојећег привредног успоравања.

Лидери АПЕЦ охрабрили су економије земаља-чланица да употребе монетарну и фискалну политику у борби против рецесије.

Они су навели да су слободна трговина и већи државни трошкови кључ за решење кризе и постигли сагласност да не уводе нове трговинске баријере у наредних годину дана.

Лидери АПЕЦ заложили су се за глобалне разговоре о трговини и реформу глобалних институција за кредите, покушавајући да спрече да човечанство упадне у још већу економску рецесију, као и за напредак у разговорима Светске трговинске организације (СТО) о укидању трговинских баријера у пољопривреди, индустрији и услугама.

Јачати социјалну димензију

Лидери азијско-пацифичког региона навели су, у завршној декларацији, да ће јачати социјалну димензију глобализације и радити на смањивању јаза између развијених земаља АПЕЦ и држава у развоју које су чланице те организације.

Декларација АПЕЦ-а је необавезујућа и увелико садржи закључке састанка групе 20 (Г-20) најразвијенијих земаља и привреда у успону, који је одржан у Вашингтону пре недељу дана.

У заједничкој декларацији 21 чланице АПЕЦ, такође, је обећано да ће се уложити напори да буду обновљени преговори о светској трговини који су у застоју од јула.

Чланице АПЕЦ поред САД, НР Кине Русије и Јапана су Аустралија, Брунеи, Канада, Чиле, Хонгконг, Индонезија, Јужна Кореја, Малезија, Мексико, Нови Зеланд, Папуа Нова Гвинеја, Перу, Филипини, Сингапур, Тајван, Тајланд и Вијетнам.

Иначе, АПЕЦ обухвата готово 50 одсто укупног обима светске трговине.

У тренутку када све више земаља тражи помоћ из фондова за ванредне ситуације, државници тих земаља су подржали помоћ Међународног монетарног Фонда и Светске банке.

Лидери су истакли да "садашња ситуација истиче важност реформи финансијског сектора".

АПЕЦ ће свој следећи самит одржати у Сингапуру 2009, наведено је у декларацији, пренеле су агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво