Србија на сајму некретнина у Кану

Монденски Кан на Азурној обали није познат само по филмском фестивалу, већ и по "Мапику", светском сајму некретнина. Ове године, на 180 хиљада квадратних метара, представљено је око 900 макета велелепних шопинг молова, који ће у наредне две године бити изграђени широм света. Представило се и пет компанија из Србије.

Упркос светској економској кризи, земље учеснице трудиле су се да привуку што више инвеститора. Поред најразвијенијих градова и регија Европе, који традиционално учествују на "Мапику", ове године, појавиле су се и земље Југоисточне Европе.

Представило се и пет компанија из Србије, од којих су две домаће.

Четрнаести пут, "Мапик" је окупио светски признате стручњаке који проналазе локације на новим тржиштима, за изградњу малопродајних ланаца. Србија је била посебно примамљива страним инвеститорима не само зато што је та врста бизниса код нас тек у повоју, већ и зато што су компаније из Србије понудиле добре локације и пројекте.

Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Суботица и Београд у следеће две до три године требало би да добију и прве малопродајне паркове.

"Желимо да представимо најбоље локације и да на најбољи начин привучемо стране инвеститоре и брендове који ће с једне стране побољшати понуду и квалитет на нашем тржишту. На пројектном локалитету од 100 хектара већ је договорено позиционирање два бренда "Метро" и "Меркур", а наш циљ је на сајму довођење нових страних инвестиција.Ради се о преговорима са "Икеом", "Спаром" и "Баумаксом" како би до 2012 заокружили целину шопинг града", каже Јован Јовановић из "ЈУ капитала".

Икеа потврдила долазак

Светски познат произвођач намештаја "Икеа" потврдио је долазак на српско тржиште. Како кажу, продајне објекте изградиће у четири града, у Београду два, и по један у Нишу, Новом Саду.

"Тренутно нам у Србији нуде осам различитих приватних компанија локације и земљиште. Тај тренутак када одлучимо које ћемо земљиште одабрати, треба нам две и по године док се Икеа отвори", каже Бранко Михајлов, из "Интер Икеа Центре Гроуп".

Светска економска криза успориће неке започете пројекте, али их неће зауставити, порука је "Мапика".

У градњи малопродајних објеката највише су погођене Енглеска, Шпанија, Немачка, које у просеку имају по више од две стотне великих тржних центара.

Едвард Јервис, директор продаје "Мапик-а" за источну Европу истиче да Србија треба да искористи своју шансу јер наше тржиште у овој области није развијено.

"Имате потенцијале, добре локације, занимљиве пројекте и градове у којима немате ни један велики шопинг мол. Поред тога у Србији, упркос кризи људи воле да купују. Добар је знак што су се на сајму први пут појавиле и коимпаније иѕ ваше земље", каже Јервис за РТС.

Каталог о сајму некретнина излази једном годишње и у њему су информације о свакој земљи привлачној за инвеститоре, са подацима о већ изграђеним шопинг центрима, али и онима који тек треба да се граде.

Међу четрдесет земаља које су представљене у каталогу за 2009. годину нашла се први пут и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво