Димитријевић: Пад зарада

Пад вредности динара у односу на евро довешће до смањења реалне вредности зарада у Србији, сматра економиста и члан руководства Српске напредне странке Бојан Димитријевић.

"Курс је као температура, није болест, али је симптом" рекао је Бојан Димитријевић Фонету и напоменуо да би требало видети шта су узроци.

"Један од главних узрока је психолошке природе", оценио је Димитријевић и рекао да у условима економске кризе људи беже у сигурнију валуту, у овом случају евро, чија вредност због повећане тражње расте.

Димитријевић, који је у првом премијерском мандату Војислава Коштунице био министар трговине и туризма из редова Српског покрета обнове, препоруку садашњег министра трговине Слободана Милосављевића да се "грађани суздржавају од куповине" види као "неозбиљну".

"То ме подсећа на изјаву Марије Антоанете која је рекла да, ако народ нема хлеб, нека једе колаче. Хоћу да кажем да може да штеди онај ко има, онај ко је на граници егзистенције он мора да купује оно што му је неопходно", објаснио је Димитријевић.

Штедња је, пре свега, потребна на државном нивоу и влада би требало да емитује о томе јасну поруку, рекао је Димитријевић.

Упитан зашто држава није способна да се избори са монополима, односно олигополима на тржишту, Димитријевић је одговорио да се и са "доминантним играчима и олигополима може ићи у Европу".

"Ако држава буде у ситуацији да контролише цене у условима доминације једног или мањег броја играча и ако је способна да те цене држи приближно тржишним, онда нема штете од монопола.

Штета настаје само ако су цене знатно изнад тржишних", рекао је Димитријевић.

Он сматра да би требало ојачати улогу регулаторних тела, односно комисије за заштиту конкуренције, која је основана док је он био министар трговине.

Поводом светске економске кризе, Димитријевић је рекао да је дубља него што се предвиђало и закључио да ће Србију погодити јаче него што је то влада најављивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво