Поповић: Већи буџет за иновације у 2018. години

Буџет за иновације у наредној години биће много већи, а у кратком року биће предложена два нова закона из области иновационе делатности који ће омогућити привлачење страних инвеститора и останак младих инжењера у Србији, изјавио је министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Ненад Поповић је за РТС рекао да ће се Србија ослањати на искуство из света и истакао да сваки човек који се бави иновацијом може да допринесе.

Истиче да држава много ради на плану иновација, поготово на помоћи младима да оснују своје старт ап компаније.

Поповић каже да се на конкурсу Фонда за иновациону делатност први пут после много година пријавило 250 изванредних иновационих решења.

"Та иновациона решења стигла су из 40 градова у Србији. То је доказ да у сваком граду имате људи који се баве иновацијама и који могу да постигну доста и помогну у технолошком развоју Србије", навео је Поповић.

Подсетио је да је пре неколико недеља отворен изванредан старт ап центар у Нишу, а да се тренутно гради нови технолошко-иновациони парк у Новом Саду који ће, каже, бити пример како треба да изгледају ти паркови у целој Југоисточној Европи.

"Користићемо искуство из света. Важно је да иновације буду отворене, да оне нису концентрисане само у Београду, већ да свако ко се бави иновацијом може да допринесе", навео је Поповић.

Изградња индустријског технолошког и иновационог парка у Борчи је, каже Поповић, пројекат од највећег значаја за Србију и биће највећи пројекат у Југоисточној Европи.

"Ради се о 320.000 хектара земљишта поред Пупиновог моста где би се градили индустријски и високо технолошки делови парка где би дошле компаније у свету препознате као носиоци технолошког и иновационог развоја", рекао је Поповић.

Навео је да је већ више од 40 компанија заинтересовано да отвори не само прозводњу него и развојне центре што је, каже, од изузетног значаја јер ће у њима радити млади инжењери из Србије.

"То доноси за Србију преко хиљаду нових компанија које ће се регистровати и производити и имати свој научно-технолошки развој. То је преко 10.000 директних радних места, а вероватно и неколико десетина хиљада индиректних радних места", каже Поповић.

Иновациона инфраструктура је основа за дигитализацију, каже Поповић и истиче да је зато дигитализација за владу постала приоритет, и то дигитализација целе индустрије и укључивање роботике у све процесе.

Србија је, наводи, доказала да има и изванредне инжењере, те да је потребна подршка државе и финансијска средства.

"Хармоничан однос између науке, привреде и иновације је нешто што ће донети резултате", поручио је Поповић и истакао да је потребно успоставити један иновациони екосистем који ће привући стране компаније.

Говорећи о недавном форуму у Москви који је окупио око 15.000 учесника из целог света, Поповић каже да се на том скупу говорило не само о иновацијама које данас постоје него о будућности света у дигитализацији свих области, те о томе да ће се буквално за пет до 10 година свет максимално да се промени јер неке професије које данас постоје неће више постојати, а појавиће се потпуно нове професије повезане са високом технологијама, пре свега са иновацијама.

"Ми у Србији смо се определили да максимално користимо иновације и технологије који данас други у свету користе и њихова искуства", каже Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи