Tржиште радa вапи за програмерима, потребно 3.000 почетника

По завршетку пилот-пројекта преквалификације 100 полазника за информационе технологије, отворен је позив за другу фазу бесплатне преквалификације још 900 кандидата. Позив на јавно-приватно партнерство премијерка Ана Брнабић упутила је кандидатима, школама и ИТ компанијама, којима су програмери неопходни.

Тржиште рада вапи за програмерима – 15.000 недостаје Србији, Европи више од пола милиона.

"Једна ствар која је константно код нас присутна у фирми и у разговору са колегама јесте где да нађемо још људи", каже Небојша Бјелотомић из компаније "Сага".

И не морају баш сви да буду инжењери. За плату од 700 долара већ се запослило десетак полазника, који су преквалификацију завршили у августу.

"Конкурисао сам за посао у једној београдској фирми, прошао први круг, други круг и трећи круг и тренутно радим за 'Елетестинг'", каже Ненад Настасић, бивши конобар и економиста.

Премијерка позива нових 900 полазника, али и школе и компаније.

"Тржишту је потребно неких 3.000 годишње почетника у ИТ и сигурни смо да ће 1.000 људи моћи да се запосли док су школе квалитетне", каже премијерка Србије Ана Брнабић.

Важно је да школе знају шта компанијама треба. У пилот-фази међу четири школе био је и ФОН.

"Ми смо увели 'Јава' програмски језик за обуку и ангажовали смо и фирму 'Берза софтвер инжињеринг' која је партнер 'Оракла' и направили један микс за који сматрамо да је јако добар", каже Марко Петровић са ФОН-а.

Позив на сарадњу разматрају школе настале због велике потребе за програмерима.

"Курс смо припремили у облику у којем ће наши полазници и радити, а то је свакодневни интензивни курс од осам сати у трајању од 10 недеља", наводи Станко Николић са БИТ-а

Ненад Радовановић каже да јесте изазов, али да се фокусирао на то и мисли да ће успети.

Заинтересовани за нову бесплатну фазу преквалификација могу се пријаве до 5. новембра на сајту itobuke.rs.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво