Највећа мука предузетника – како се финансирати?

Предузетницима у Србији, били они почетници или с дужим стажом у послу, највећи проблем је како да дођу до финансијских средстава. Због тога њих три четвртине пословање финансира искључиво из сопствених средстава. То су резултати истраживања ревизорско-консултантске куће "Ернст и Јанг" која је шесту годину заредом покренула процедуру за избор најбољег националног предузетника.

Београд је центар, не споре предузетници, али многи од њих бирају да свој посао воде у мањим местима чак иако су Београђани, попут власнице "Ауре" у Нишу Миле Литвињенко.

"Трошкови ренте, изнајмљивања су много мањи, такође и трошкови земљишта, градње, радне снаге. Сад је веома развијена инфраструктура", каже Мила Литвињенко. 

Без обзира на то где раде, већини предузетника проблем је како да дођу до средстава за финансирање производње.

"Обезбеђење ваљаних колатерала, хипотека – то је кључни проблем оних који желе да се баве бизнисом, али и са онима које су у развоју и функционишу. Помиње се већ дужи низ година гаранцијски фонд, да се држава укључи", објашњава власник "Јумиса" Милован Коцић.

За мања улагања кроз програме подршке предузетницима могуће је добити до 20 одсто средстава бесповратно, кажу у Влади. Оне којима је потребно више новца, позивају да користе средства из европских фондова која се одобравају преко банака.

"Недовољно се зна да иза те линије стоји држава и да су зато та средства тако повољна. Та линија је поново у току, 150 милиона јако повољних средстава дугорочног финансирања је расположиво", истиче помоћник министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић. 

Проблема увек има али је добро што се решавају, кажу истраживачи.

"Прошле године је био највећи проблем питање практичног образовања, очигледно да ови кораци које је држава предузела око дуалног образовања дају резултате јер се тај проблем не помиње", каже Иван Ракић из ревизорско консултантске куће "Ернст и Јанг".

Оно што се није променило, јесте очекивање предузетника да држава смањи стопе пореза и доприноса на зараде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара