Без повећања плата јавним предузећима, раст привреде до три одсто

Запосленима у локалним самоуправама плате ће од јануара бити повећане за пет одсто, прецизира председница Владе Ана Брнабић, али каже повећање плата не важи и за запослене у јавним предузећима јер она морају да буду профитабилнија и да евенутално веће плате обезбеде из свог профита. Са члановима Америчке привредне коморе разговарала је о томе како да се додатно поправе услови пословања и убрза раст привреде који ове године неће достићи планираних три процента.

Србија има разлога за умерени оптимизам јер су многе ствари поправљене, каже амбасадор Сједињених Држава, из којих су у Србију стигле четири милијарде долара инвестиција и отворено 17.000 радних места.

"Србија је последњих година један од првака у привлачењу страних инвестиција, то је због тога што привреда расте, што су фискална питања под контролом, али исто због тога што су услови лепи и повољни", наводи амбасадор САД Кајл Скот.

Међутим, укупни резултат српске економије ове године биће мањи од планираног.

"Стварно не бих сад у овом тренутку лицитирала, баш смо доста лицитирали, чини ми се да би било неозбљно. Неће бити три одсто", указује Ана Брнабић.

"Претпостављамо да би тај раст могао да износи између 1,5 и два одсто за ову годину. Треба видети сада пажљиво на чему смо могли више да радимо", каже Зоран Петровић, председник Америчке привредне коморе.

Влада ради све што може да се раст убрза. Мере које су најављене нису објављене али се, каже премијерка, примењују, од милијарду динара уложених у чишћење канала до убрзања процедура да би у новембру почели радови на прузи од Старе Пазове који ће донети 40 милиона долара, до субвенција пољопривредницима за набавку механизације.

"Није оправдање, имали смо тешку годину али јуче смо имали састанак у Влади да причамо о капиталним пројектима за 2018. и 2019. да би се боље припремили и рекла сам министру пољопривреде да највише мора да се ради на систему за наводњавање, не можемо више да се вадимо да су биле суше зато што су била топла лета", истиче премијерка.

Привредници наводе да земље централне Европе бележе раст од 4,2 одсто, чланице еврозоне 2,2 одсто. У Србији је, кажу, потребан и могућ раст од четири до пет одсто годишње уз просечно родну годину ако се убрзају реформе, уведе ред у пословање јавних предузећа, ако јавна управа буде радила боље, а судови брже.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи