Љајић о "Агрокору": Ипак је "пожар" у Хрватској

Нема назнака да би неки од 11.000 радника "Агрокорових" фирми у Србији могли да остану без посла, каже у интервјуу за "Дојче веле" министар трговине Расим Љајић. Заинтересовани смо и за испуњавање обавеза према добављачима, каже Љајић.

У среду је у Београду био повереник хрватске Владе за "Агрокор" Анте Рамљак. Јесте ли нешто договорили?

То су редовни састанци и они заиста немају никакву директну везу са најновијим дешавањима у Хрватској. Ради се о комуникацији коју остварујемо са новим пословодством "Агрокора". Заинтересовани смо за стабилизацију тог концерна из простог разлога што овде имамо 11.000 људи који раде у "Меркатору", "Дијаманту", "Фрикому "и друге три компаније у власништву "Агрокора".

Заинтересовани смо за судбину запослених, али такође и за извршавање обавеза према добављачима којих у Србији има преко 600. Показали смо интерес за планове које пословодство "Агрокора" има за реструктурирање целе компаније.

Да ли од тих 11.000 људи неки треба да страхују за своја радна места?

За сада нема никаквих најава отпуштања радника. Напротив, добили смо податке о отварању нових малопродајних објеката "Меркатора" у Србији. Неки објекти се затварају, али је број отворених већи него број затворених. Ми ћемо пратити ситуацију. Она наравно не зависи доминантно од Владе ни на који начин, јер је компанија у приватном власништву. Ми ћемо са наше стране учинити све што можемо да се обавезе и према радницима и добављачима испуњавају.

Каква су дуговања према радницима, добављачима и држави?

Обавезе према држави се испуњавају. Обавезе према мањим добављачима такође, док су са већим добављачима направљени посебни уговори између "Меркатора" и тих добављача. Нама само преостаје да се надамо да ће ти билатерални уговори између компанија на комерцијалној основи бити реализовани.

Поновљено је да хрватски Лекс Агрокор не важи за Србију. Парадоксално, у овој ствари испада да је добро што Србија није чланица ЕУ, јер се Словенци због ове ситуације хватају за главу.  Можете ли да народским речником појасните то око Лекс Агрокора?

То значи да фирме које делују у Србији треба да поштују законе Србије. Није било никакве потребе да доносимо неки наш Лекс Меркатор или Лекс Агрокор како бисмо заштитили економске интересе и пословање "Агрокорових " фирми у Србији.

Имали смо довољно инструмената и механизама у важећем регулаторном оквиру да обезбедимо да они потпуно слободно послују по свим тржишним принципима, али наравно и да спречимо изношење финансијских средстава из Србије за намиривање обавеза "Агрокора" у Хрватској или Словенији.

То је била наша намера – не да некако угрозимо пословање, напротив, заинтересовани смо да они овде позитивно и стабилно послују. Јуче је и господина Рамљак рекао да са Владом Србије има најбоље могуће односе и висок степен разумевања. Тај однос ћемо настојати да развијамо и у наредном периоду.

Ових дана смо чули од неких економиста размишљање да би, ако се ситуација буде драстично лоше развијала, држава Србија могла да преузме "Фриком", "Дијамант" и тако даље. Да ли то уопште разматрате?

Не, нити је то у овој ситуацији могуће. Ми не размишљамо ни о подржављењу фирми које су у власништву овде у самој Србији. Не мислимо да је то најбољи пут. Јесмо заинтересовани за стабилизацију фирми због радних места и интереса добављача, али у питање власништва не желимо да улазимо ни на који начин. Уколико те фирме једног дана буду на берзи, ако буду предмет продаје, то ће апсолутно бити ствар одлуке власника фирми. Ко ће њима управљати и бити њихов власник – то није посао државе.

Видимо у Хрватској разна хапшења, одбегле Тодориће... Да ли евентуално има материјала и за хапшења у Србији? То јест, да ли су функционери "Агрокорових" фирми из Србије на неки начин учествовали у малверзацијама?

Заиста те податке немам нити има било каквих назнака да би то могло да се догоди. Све "Агрокорове" фирме овде су са мање или више успеха пословале стабилно. "Меркатор С" нема директну формалну везу са "Агрокором", јер је део словеначког "Меркатора", док "Дијамант" и "Фриком" јесу у формалном и сваком другом смислу део "Агрокоровог" концерна.

Било је промена руководећег кадра у свим тим компанијама, али нико ниједног тренутка није наслутио да би могло да дође до сличног сценарија као у Хрватској. Ипак је пожар у Хрватској, а све остало мање-више има негативног одраза у свим другим компанијама које имају везе са "Агрокором".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво