"Полка" није рентабилна за српске малинаре

Малина сорте "полка", због добре цене и исплативе продужене сезоне, јер се бере и у јесен, доносила је претходних година добар приход ваљевским воћарима. Ове године изостала је и цена и род, па малинари са мањих парцела крче засаде.

Уместо бербе малине "полке", овце пасу у напуштеном засаду Предрага Савића из Доњих Лесковица код Ваљева. Због дупло мање овогодишње откупне цене од 120 динара, Предраг је одустао од бербе "полке", која му је претрходних година доносила добар приход.

"Овце су опасле сад чекамо да покрчимо, преоремо па ћемо спремити земљу за наредну годину за малину, а са полком смо дефинитивно завршили. Не можемо ми да парирамо Војводини где људи беру комбајнима и они се уклапају у цену од евро а ми овде са радном снагом нема нас нигде," каже Предраг Савић.

Од полке одустаје и Марко Тошић из тог села, као и друге комшије. Његова калкулација, упркос мањим улагањима је неповољна.

"Значи ту нема рачунице ни да са неким својим народом што могу да урадим, а већ да не причамо за неке људе који имају више па треба да плате дневнице, храну, превоз и шта све још друго", објашњава Тошић.

"Полка" се ипак брала у домаћинству Ранковића у суседном селу које је међу ретким и ове године имало по десетак берача и пример је како треба организовати ову производњу.

"Ми ове године да нисмо имали воду не би имали рачун да беремо. Имамо хектар малине и по овој цени се не би уклопили никако, али смо дали ово под органску и тако смо на нули. Да је мања површина не би имали рачун да је беремо и да плаћамо раднике," каже Добрила Ранковић из села Сушица.

И док овакви примери буду усамљени, мањи нерентабилни малињаци ће се, периодично у зависности од цене крчити или обнављати. Колико ће засада "полке" бити мање зависи од устаљене праксе воћара, који добит виде пре свега у цени, а не и у прилагођавању условима савременог воћарства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара