За прекршај у сивој зони – ко признаје део му се прашта

Споразум о признању прекршаја, који се за сада примењује у саобраћајним и царинским прекршајима, ускоро би требало да постане опција и за оне који крше законе из области сиве економије. Добијаће блажу казну, то правило, кажу упућени, важиће за оне које тржишна инспекција или инспекција рада ухвати у кршењу закона из области сиве економије. Пројекат ће, како је најављено, трајати две године, а ако да добре резултате, могао би да уђе у редовну примену.

Председник Удружења судија прекршајних судова Милан Мариновић каже за РТС да Споразум о признању прекршаја из области сиве економије захтева неопходне припреме.

"Требало би да заживи када се оконча онај део пројекта који захтева неопходне припреме за почетак примене Споразума о признању прекршаја из области сиве економије. То значи да би требало у надлежним министарствима одредити комисију или радну групу која ће одвојити оне прекршаје из тих области за које ће оправдано закључивати споразуме о признању прекршаја од оних за које процене да нису за споразум", наводи Мариновић.

Истиче да треба одредити јасна правила о преговарању са учиниоцима прекршаја.

"Када се све то заврши и када почне примена споразума онда ће то врло брзо ући у праксу", објашњава председник Удружења судија прекршајних судова.

Наводи да ће прекршиоци, инспекције и судови имати корист од склапања Споразума о признању прекршаја закона у области сиве економије.

"Пре свега прекршиоци ће добити блажу казну него што би добили по окончању судског поступка. Са друге стране знају да ће та казна коју договоре бити она казна коју ће бити обавезни да плате јер на пресуду коју судови доносе усвајањем споразума нико нема право жалбе, ни једна ни друга страна у поступку. Могу да утичу на висину казне и не морају да долазе у суд више пута, да губе време и да повећавају трошкове поступка", објашњава Мариновић.

Додаје да ће и инспекција имати корист од споразума јер ће знати да је захтев за покретање прекршајног поступка који су суду поднели против учиниоца прекршаја основан.

"Оно што је можда за њих најважније, јесте то да инспектори неће морати да се одазивају у својству сведока пред прекршајне судове већ ће моћи да раде свој основни посао - да врше контроле", наводи председник Удружења судија прекршајних судова.

Каже да ће и судови имати корист јер ће поступци краће трајати.

"Што се суда тиче он ће бити у добити зато што су то поступци који краће трају, много мање коштају и захваљујући таквим поступцима који се окончају пресудом о усвајању споразума о признању прекршаја имаће више времена за рад на оним предметима за које се још увек не закључују споразуми", објашњава Мариновић.

На питање да ли ће могућност склапања споразума о признању имати само лица која су први пут учинила прекршај или и они са више прекршаја, Мариновић је рекао да ће о томе одлучивати надлежни у министарствима.

"Искуство из саобраћајних прекршаја говори да су у почетку почели да закључују само споразуме са онима који нису учинили ни један прекршај, затим су проширили причу на оне који су учинили један прекршај у последње две године. Има тенденција да ће ускоро допустити споразум и онима који су учинили два прекршаја", закључио је председник Удружења судија прекршајних судова.

Иначе анализе показују да судије одбацују многе прекршајне пријаве због пропуста инспектора у писању пријава, а проблем је и то што се у покренутим поступцима најчешће изриче опомена или они застаре, што показује да је инспекцијама и судијама неопходна додатна обука и боља сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи