"Компаније из Мериленда заинтересоване за Србију"

Шеф привредно-политичке делегације Мериленда која је у посети Београду, Џон Вобенсмит, изјавио је да су компаније из те америчке државе веома заинтересоване да улажу у Србији у области заштите животне средине.

Државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит је изјавио Танјугу да је сарадња са Србијом почела састанаком у јануару, на којем су секретар за заштиту животне средине Бен Гамблс и министар заштите животне средине Горан Триван разговарали о еколошким питањима.

Подсетио је да је у августу министар Триван боравио у посети Мериленду, где је организован састанак са око 70 компанија које се баве заштитом животне средине, на којем је разговарано како се може успешно пословати у Србији, и изнети су планови у области екологије српске владе.

Вобенсмит је указао да је за успешност у заштити животне средине важно имати снажне и одлучне лидере, а то постоји у Мериленду у гувернеру Лерију Хогану, који је веома фокусиран на екологију, а уједно је и из света бизниса па зна да спаја обе ствари.

Гувернер је, према његовим речима, довео веома важне експерте из области заштите животне средине на место секретара за заштиту животне средине и за природне ресурсе.

Указао је да су власти у Мериленду у заштити животне средине фокусиране на три области - земља, ваздух и вода.

Када је реч о ваздуху, рекао је Вобенсмит, донети су закони којим се смањује загађење, а по питању воде Мериленд тежи да држи чисте своје водне ресурсе.

Што се тиче земље, гувернер је дао на располагање земљиште на којима су створене области за рекреацију грађана.

Оценио је да је веома важно, у подизању свести за заштиту животне средине, образовање становништва још од основне школе.

Такав приступ, како додаје, осигурава дугорочан приступ овом питању и напредовање у заштити животне средине.

Вобенсмит сматра да би и у Србији требало у образовању посветити већу пажњу заштити животне средине, а Мериленд је спреман да стави на располагање своје планове и програме из те области.

Такође је оценио да постоји доста простора за побољшање стања у области управљања смећем у Србији, где Мериленд може да понуди технологију коју развија.

Вобенсмит је навео да постоји велико интересовање компанија из Мериленда, поновивши да је 70 учествовало на састанку у августу, а да је у Београд дошло 10 компанија које су веома заинтересоване видевши потенцијале.

У Србији види могућности за сарадњу пре свега у области спречавања загађења ваздуха модернизацијом електрана, као и смањењем издувних гасова аутомобила.

Вобенсмит је, када је реч о водним ресурсима, рекао да је битно да Србија, ако "дели" реку или језера са другом државом, оствари партнерство и споразуме у области смањења загађења.

Шеф делегације Мериленда оценио је да је Србија предивно место, и да су чланови презадовољни и одушевљени, пре свега топлим пријемом, отвореношћу становништва, те нагласио да је министар Триван био одличан домаћин.

"Одушевљени смо свиме оним што смо видели у Србији", рекао је Вобенсмит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво