Кластер текстилаца – рецепт за успех у пословању

Упркос чињеници да је од 4.750 незапослених, више од 15 одсто оних са трећим, четвртим па и седмим степеном текстилне струке, пријепољским текстилцима недостаје више од 400 радника. Оснивањем кластера текстилаца, који окупља 10 фирми са тог простора са више од 1.000 радника, отварањем одељења кројача и шивача у дуалном образовању и преквалификацијом уз подршку Националне службе за запошљавање настоје да добију стучњаке који им недостаје.

По образовању аутомеханичари, трговци, економисти и електромонтери, њих дванаесторо, после обуке и уз подршку Националне службе за запошљавање, сада су кројачи и шивачи, са решењем о сталном запослењу.

"Због недостатка посла као аутомеханичар, решио сам да се преквалификујем за текстилца и самим тим сам одмах добио посао", каже Емир Фетаховић.

Мерсиха Козица је на пример два месеца била на обуци.

"Ефекти ове мере су јако добри. Програм који смо реализовали 2015. за 25 лица и свих 25 лица је, и 18 месеци након истека ове мере, остало у радном односу", указује Ана Пејовић, директорка Филијале Националне службе у Пријепољу.

И ово је тек један од начина којим овдашњи текстилци окупљени у кластеру, настоје да дођу до стручног кадра који ће надају се, убудуће стизати и из дуалног система образовања.

"Уписали смо 23 ученика, квота је била 30 ученика али је било мање заинтересованих. Ученици овог одељења ће добити неке бенефите у виду превоза, ученичког динара док буду боравили у погонима, приватних предузетника и сигурно запослење", истиче Снежана Лазаревић, професорка Техничке школе у Пријепољу.

У једном од погона фирме која призводи сирову тканину радну и заштитну одећу и целокупну производњу пласира на ино тржишту, отишли су и корак даље у стимулацијама за запослене.

"Сви они који не користе боловање, који не користе излазнице, који не користе друге начине злоупотребе посла, стимулишемо новчано а као и све компаније смо имали јако велики проблем око боловања", наводи Суанита Челебић, ПР Компаније "Трендтекс" из Пријепоља.

Уз стимулације, дуално образовање, програме преквалификације и обуке, овде ће надају се, успети да дођу до 200 радника колико им недостаје за покретање друге смене, јер уз проширење производње, отварање нових погона, већ сада имају и обезбеђен посао до краја 2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво