Ватикан за "нови договор"

Папин Савет за правду и мир излаз из светске финансијске кризе види у новом међународном финансијском договору.

Решење за излазак из рецесије која погађа читав свет могуће је пронаћи само ако се постигне "нови међународни финансијски договор", констатовала је Света столица у документу за министарску конференцију о развоју која ће од 29. новембра бити одржана у Дохи, главном граду Катара.

Папин Савет за правду и мир пита се "да ли су нам потребне само промене или права реформа система међународних економских и финансијских институција".

У документу Ватикана се констатује да "многе особе и установе, јавне и приватне, домаће и стране, траже неку врсту новог Бретон вудса", послератне конференције на којој је створен данашњи међународни финансијски систем.

"Криза је засигурно у први план гурнула хитну потребу да се пронађу нови облици међународне сарадње на монетарном, финансијском и трговинском пољу", истиче Света столица уз оцену да је "садашња финансијска криза углавном криза поверења".

"Данас је очигледно да је национални суверенитет недовољан. Чак су и велике земље свесне да се национални задаци не могу остварити искључиво кроз ослањање на унутрашње политике. Међународни уговори, прописи и установе свакако су нужни", закључује папин Савет за правду и мир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво