Пуштен у рад ревитализовани агрегат на "Ђердапу 1"

Притиском на дугме, министар рударства и енергетике Александар Антић пустио је у рад ревитализовани хидроагрегат А-1 у хидроелектрани "Ђердап 1", који ће сада, уз 10 одсто већу снагу, наредних 30 година радити у пуном капацитету.

"У процесу смо капиталне ревитализације 'Ђердапа 1'. То је изузетно један значајан процес, након више деценија рада, у обавези смо да ревитализујемо све агрегате и до сада су ревитализована четири агрегата, А-1, А-4, А-5 и А-6, на њима смо добили око 60 мегавати нове снаге. То у оним високим водама доноси негде око 90 милиона киловат сати нове електричне енергије", рекао је Антић.

Према његовим речима, кроз ревитализацију "Ђердапа 1", "добила се једна нова хидроелектрана" и то је, оцењује, капитално значајно за нашу електропривреду.

Ревитализацијом се практично добио нови агрегат, каже Антић, који ће наредних 30 година радити у пуном капацитету, а 10 одсто му је повећана снага, тако да се тим чини и да далеко боље балансирамо производњу у термо и хидро сектору.

Нажалост, каже Антић, пролази се кроз тежак период лоше хидрологије у овој години, те је због тога производња у хидросектору 20 одсто мање него лане, али је зато од почетка године произведено више од 700.000 тона угља више него у истом периоду прошле године и тиме се, оцењује, надоместила лоша хидрологија.

"Тако да, понављам, заиста у изузетном напору свих запослених у ЕПС-у ми успевамо да превазиђемо лошу хидрологију и успевамо да обезбедимо потребне количине електричне енергије, како би имало апсолутну сигурност у снабдевању свих наших грађана и комплетне привреде", рекао је министар.

У месецима пред нама, истиче Антић, наставиће се са максимално ангажованим радом и пред нама је "сигурна зима у којој ће се без икакве дилеме обезбедити пуно снабдевање свим енергентима", јер постоји пуна координација рада свих енергетских компанија у Србији.

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић истакао је да ревитализовани агрегат А-1 сада располаже снагом увећаном за 10 одсто, са 178 мегавати на 195 мегавати тако да је, како је рекао, "у име свих запослених ЕПС-а, веома срећан данас".

Грчић је нагласио да је пројекат ревитализације коштао 32 милиона евра, док је тај агрегат А-1 радио више од 40 година, те да је ревитализацијом загарантовано још 30 година рада тог агрегата.

"Ревитализација хидроагрегата А-1 започета је пре више од две године. Било је доста проблема и са извођачем и са техничке стране, приликом ревитализације, међутим, били смо упорни, доста пута смо разговарали са нашим партнерима и пријатељима из Русије, представницима 'Силовије машини' и људи су схватили важност и значај за Србију и њен енергетски систем да Ђердап ради у пуном капацитету и на крају су откочили цео процес, завршили смо ревитализацију и хидроагрегат А-1 коначно је пуштен у производни рад", рекао је Грчић.

Хидроелектрана "Ђердап 1" има шест хидроагрегата, од којих су до сада ревитализована четири, са радом је почела 1970. године, а од почетка рада до септембра 2014. укупно је произвела више од 243 милијарди киловат сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво