Југ Србије увози мајсторе

Доласком страних иневститора и отварањем бројних градилишта, посебно на изградњи ауто-путева, појавио се проблем недостатка квалификоване радне снаге. Посебно недостају мајстори занатлије, чије су искутво и знање веома важни у израдњи саобраћајница, стамбених блокова али и у процесу производње.

У Грађевсинко-техничкој школи у Нишу до пре десетак година школовали су се керамичари, столари, тапетари, армирачи, зидари, тесари. Та занимања су, због малог интересовања за занатске школе али и због недостатка деце укинута, па је број одељења сада преполовљен.

"Када родитељи и деца буду обавештени да ће након завршеног трећег степена имати сигурно обезбеђено радно место, а можда и у време школовања од три године и обезбеђену стипендију, онда ће бити уписа у те школе", истиче Љиљана Ћосић, директорка Грађевинско-техничке школе Неимар у Нишу.

Посао у Нишу званично чека 19 зидара, 10 армирача и 26 тесара. Сви су старији од 40 година. На терену је, међутим, другачије. Заинтересованих за посао нема, па отуда често на градилиштима радници из суседних земаља.

"Звали су нас овде да је мало боље и дошли смо да тражимо егзистенцију, фамилију да хранимо, да однесемо неки динар кући", напомиње Славче Арсенов из Македоније.

У текстилној индустрији на југу Србије, страни послодавци већ имају проблем јер, кажу, нема довољно школованих кројача, моделара, шивача.

"Имамо потребу за стручном радном снагом како бисмо прозиводне капацитете довели до планиране тачке у најкраћем року. Зато смо се одлучили да улажемо у младе и у људе који немају искуства како би их обучили на наш начин рада", указује Зоран Шупут из компаније "Астер", Ниш.

Машине у компанији "Астер" чекају оне који желе да раде у текстилној индустрији. Зато је у овој страној компанији оглас за посао отворен 365 дана у години.

"Радно интензивне делатности захтевају много радника. Немамо много стручних школа и то ће бити заиста велики проблем. Можда још увек није алармантно, али држава и о томе мора да води рачуна", наводи економиста Бобан Стојановић.

Пракса је показала да се млади на југу и југоистоку Србије најчешће одлучују за атрактивнија занимања, јер су, кажу, у иностранству добро плаћена.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи