Топлотне пумпе смањују издатке за струју и грејање

Поред неискоришћених природних ресурса термалних вода, Србија има велики енергетски потенцијал у подземним водама температуре до 30 степени. Када бисмо, помоћу топлотних пумпи, искористили подземне воде, могли бисмо да уштедимо петину енергије коју користимо за грејање.

У једној згради у Великом Мокром Лугу, топлотним пумпама обезбеђује се грејање, хлађење и топла вода за 12 станова.

Породица Мартиновић, месечне издатке за струју и грејање стана од 90 квадрата, са 15.000, смањила је чак три пута.

Станар Милан Мартиновић каже да је друга много већа предност комфор, константан ниво температуре у стану, топао под..

"Не морате да бринете за децу да ли су обувена или нису обувена", каже Мартиновић.

Сонде за топлотне пумпе могу да се постављају на дубини од три метра до 200 метара. Конкретно, за њихову зграду су на дубини од 120 метара.

"Када би станари сами инвестирали у овакав систем, он би им се за пет-шест година исплатио кроз уштеде у јефтиној енергији", каже Милан Михајловић из немачког "Ваиланта".

Предност топлотних пумпи јесте то што могу да раде и са водама веома ниских температура.

Минимална темпертура која се може користити је осам степени, тако да у том опсегу ми у Србији имамо у потецијалу преко 5.000 мегавата у подземним водама, каже проф. др Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду.

Професор Маја Тодоровић са Машинског факултета у Београду рекла је да топлотне пумпе за извор топлоте могу користити различите изворе. 

"То може бити земљиште, надземне и подземне воде и ваздух. Јако су ефикасне јер се за један киловат час утрошене енергије може добити од три до чак седам киловат-часова топлотне енергије", објаснила је Тодоровићева. 

Већ од следеће грејне сезоне, како сазнаје РТС, имаћемо и први даљински систем грејања који ће користити мачванске термалне изворе у Богатићу, чија градња ускоро почиње.

"Цео центар Богатић, односно осам објеката јавне управе, од школа, вртића, суда, спортске хале, општинске зграде, ће се грејати на подземне воде, које су под температуром од 75 степени, у једном даљинском систему грејања где се процењују минималне уштеде преко 100.000 евра годишње", рекао је Дејан Миленић.

У Србији је до сада инсталирано хиљаду система са топлотним пумпама које користе подземне воде, од којих је око 400 на подручју Београда. Немачка, рецимо, годишње инсталира најмање око 70.000 топлотних пумпи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво