Српски Суџоу у Борчи

До краја године Србија би требало да потпише споразум с кинеском корпорацијом "Чајна роад енд бриџ" о изградњи индустријског парка у Борчи. Један такав парк, који је кинеска компанија већ градила у кинеском граду Суџоу, обишла је екипа РТС-а.

У једном парку сместило се 800 хиљада људи и 25 хиљада компанија, углавном високо-технолоших и светски познатих. Зато је и Светска банка оценила да је Суџоу један од три најбоља индустријска и иновациона центра у свету.

Уместо високим фабричким димњацима какве бисмо могли да замислимо у индустријским центрима, пословне зграде у Суџоу окружене су парковима природе.

У српску природу и привреду, ускоро би могао да се уклопи индустријски парк по угледу на овај кинески. Компанија која је градила Пупинов мост, поред њега би требало да гради српски Суџоу.

"Ми смо једна од 500 највећих компанија на свету и имамо више од 60 година искуства на међународним пројектима, а што се тиче самих индустријских паркова, наша компанија има више од 20 таквих паркова у свету", каже Донг Футанг, директор "Си-Ер-Би-Сија".

"Заједно са компанијом "Си-Ер-Би-Си" покушаћемо да искуства пренесемо у Србију, али и да их прилагодимо потребама Србије. Сигуран сам да ћемо направити најконкурентнији, најбољи и најуспешнији пример индустријског парка", каже Фенг Зенгонг, директор АРТС.

Договор је да 320 хектара да Србија, а 300 милиона евра уложи Кина.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је је да када се направи парк са најбољим иновационим и технолошким решењима, коришћењем најсавременијих материјала, искустава и знања које би пројектанти који су овде радили 25 година и развијали парк, део по део, и применили у Београду - сигурно је да ће то да привуче не само кинеске високо-технолошке компаније, него ће аутоматски са њима долазе и њихови партнери.

Према ранијим најавама, изградња парка у Борчи требало би да почне на пролеће 2018. године. У кинеско-српском индустријском парку, требало би да се смести више од 1.000 компанија и отвори више од десет хиљада нових радних места.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи