Посета Савета страних инвеститора Бриселу

У име страних инвеститора у Србији пренели смо јасну поруку Европској комисији и другим европским институцијама да је важно да снажно подрже реформске напоре Београда, каже Ана Фиртел, извршни директор Савета страних инвеститора, сумирајући резултате посете Бриселу.

Делегавција Савета страних инвеститора боравила је у Бриселу. Извршни директор Савета страних инвеститора (ФИЦ) Ана Фиртел рекла је да је српска делегација веома задовољна посетом Бриселу.

"Интерес Европске комисије за посету је био велики и наша делегација се сусрела са представницима седам генералних директората, што је рекордан број. Поред тога, али не мање важно, имали смо разговоре и са представницима Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Европског Парламента и ЦЕФТА секретаријата", рекла је Ана Фиртел.

Српска делегација је имала састанак са амбасадорком Србије при ЕУ Аном Хрустановић, као и прилику да разговара са многобројним представницима европске и белгијске администрације, привреде и невладиног сектора на пријему који је амбасадорка организовала поводом њихове посете.

"Мислимо да је тајминг посете био одличан, јер је европска администрација добила ветар у леђа за преговоре са Србијом, јасним опредељењем за проширењем и перспективом који су у својим говорима, почетком септембра, изнели председник Европске комисије Јункер и шефица дипломатије Европске уније Могерини", рекла је извршна директорка.

Говорећи о најзначајнијим резултатима посете Бриселу, Фиртел је рекла да годишње посете Савета страних инвеститора европским институцијама у Бриселу говоре о њиховом дугорочном, доследном и континуираном залагању за економску интерграцију Србије у ЕУ.

"Свесни смо да имамо посебну улогу и значај у овом процесу, као удружење страних компанија, чијих две трећине чланова долази из Европске уније, и да на неки начин представљамо спону између две преговарачке стране", каже Фиртел.

Према њеним речима, гледано из тог угла, постигнута су два кључна резултата.

"С једне стране, у име страних инвеститора у Србији смо пренели јасну поруку Европској комисији и другим европским институцијама да је важно да снажно подрже реформске напоре Београда. С друге стране, изнели смо нашу оцену тренутне пословне климе и заједно са нашим еворпским саговорницима идентификовали која отворена питања могу бити решена у оквиру процеса приступних преговора. Ово је конкретан допринос (резултат) који Савет страних инвеститора може да да бржем приближењу Србије ЕУ", рекла је Фиртел.

Савет страних инвеститора је пословно удружење које се од оснивања залаже за унапређење и подизање конкурентности домаћег тржишта уз хармонизацију прописа са Европском унијом.

Савет континуирано јача и расте - тренутно окупљајући преко 130 компанија, које су уложиле више од 28,7 милијарде евра, са учешћем од 21,7 одсто БДП, 22,2 одсто у извозу Србије, 18 одсто српског државног прихода од пореза на добит предузећа и које директно запошљавају преко 94.000 људи у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи