Чадеж: Инвестиције америчких компанија четири милијарде долара

Америчке компаније инвестирале су четири милијарде долара у Србију јер је наша земља постала пожељна и стабилна инвестициона дестинација а преко Споразума о слободној трговини Србија има приступ на тржиште од преко милијарду људи, истакао је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Чадеж је на конференцији "Trade Winds" у ПКС-у, на сусрету са привредно-политичком делегацијом Савезне државе Мериленд из САД рекао и да је заштита животне средине уз ИТ, фармацеутску, ауто-индустрију ново поље потенцијалне сарадње и област у којој се очекује нови талас америчких улагања у Србији.

"Америчких инвеститора у Србији је из године у годину све више и њихов допринос кроз производњу, извоз и запошљавање је све већи. Према америчким изворима, укупна улагања компанија из Америке у Србији износи готово четири милијарде долара", нагласио је Чадеж обраћајући се привредницима из САД и Србије.

На скупу у ПКС-у присуствовали су представници 20 компанија из Србије из пољопривредног и прехрамбеног сектора, машинске индустрије, медицинске привреде, као и представници трговинских ланаца и дистрибутерских кућа.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, нагласио је на скупу да ће САД и даље градити, како је рекао, добре односе са Србијом не само у области улагања већ и билатералних односа као и у растући сектор услуга.

"То је нешто на чему ћемо градити наше партнерство", истакао је Скот и појаснио да САД желе да буду међу 10 најбитнијих партнера Србији.

Такође, Скот је подсетио да је само прошле године трговинска размена износила 500 милиона долара са нашом земљом.

На скупу је представио неколико међународних компанија из Америке чији су представници присутни у Србији и који ће у наредним данима имати састанке са српским привредницима.

"Наше партнерство помаже да се запошљавају људи како у Америци тако и у Србији и то је вин-вин ситуација", рекао је Скат.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је на скупу да је улагање у овај сектор у Србији веома значајан и да су очекиване и неопходне инвестиције око 14 милијарди долара.

Објаснио је да ће се процес улагања у заштиту животне средине у Србији интензивно наставити у наредном периоду и то пре свега у секторима управљања отпадом и у сектору енергетске ефикасности.

"Свако ко дође у Србију, инвестира и у цео регион. Србија својом политиком и економском политиком коју води, отвара врата у читавом окружењу", нагласио је Триван.

Додао је да ће се инвестирањем у ову област отворити неколико хиљада нових радних места.

"Trade Winds" је највећа годишња трговинска мисија владе САД која има за циљ да компаније из САД упозна са потенцијалном сарадњом са другим тржиштима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво