АПЕК против трговинских баријера

АПЕК против протекционизма наредних годину дана без обзира на ефекте дубоке финансијске кризе. Последњи сусрет Буша и Медведева.

Лидери Азије и две Америке су се из Лиме, главног града Перуа заложили за глобалне разговоре о трговини и реформу глобалних институција за кредите, покушавајући да спрече да човечанство упадне у још већу економску рецесију, наводи се у Декларацији са самита АПЕК-а.

Декларација форума за Азијско-пацифичку економску сарадњу је необавезујућа и увелико садржи закључке састанка групе 20 у Вашингтону пре недељу дана, пренео је Ројтерс.

У заједничкој декларацији 21 чланице АПЕК, такође, је обећано да ће се уложити напори да буду обновљени преговори о светској трговини који су у застоју од јула. Портпарол јапанске владе рекао је да је бојазан због глобалне економске кризе оживела спремност да се погура такозвана Доха рунда преговора о светској трговини.

Лидери 21 државе чланице Форума за азијско-пацифичку економску сарадњу АПЕК заложили су се за непримењивање протекционистичких мера у наредних 12 месеци без обзира на последице светске економске кризе.

Лидери АПЕК-а су прихватили декларацију с прошлонедељног самита у Вашингтону Групе 20, индустријски развијених земаља и земаља у развоју, и поручили да неће подизати нове трговинске баријере у следећој години.

Поред декларације, како су навели учесници самита, мало је вероватно да ће лидери донети значајне одлуке док новоизабрани председник САД Барак Обама не ступи на дужност јануара следеће године.

Последњи сусрет Буша и Медведева

Председник САД Џорџ Буш састао се у Лими последњи пут с руским председником, рекавши Дмитрију Медведеву да је напорно радио како би остварио "срдачне односе" упркос озбиљним несугласицама Вашингтона и Москве.

Два председника састала су су у оквиру самита Форума за азијско-пацифичку економску сарадњу у време захладнелих односа две земље због рата америчког савезника Грузије и Русије око Јужне Осетије и америчког плана за антиракетни штит у средњој Европи.

"Настојао сам да напорно радим да односе учиним срдачним тако да можемо да сарађујемо када морамо, и када се не слажемо да можемо то да урадимо тако да уважимо наšе две државе", рекао је Буш.

Медведев се сагласио да су две стране оставиле отворене линије комуникације.

"Генерално, упркос постојању тачка по којим се снажно разликујемо, радили смо веома добро и наставићемо тај посао", рекао је Медведев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво