Вујовић: Битно да са високим оценама завршимо аранжман са ММФ-ом

Министар финансија Душан Вујовић, који је учествовао на јесењем заседању ММФ-а и Светске банке у Вашингону, каже за РТС да је Србија на најбољем путу да последњу, осму ревизију аранжмана са ММФ-ом заврши са високим оценама. Истиче да најављена повећања плата и пензија нису могла бити већа и да су договорена у складу са пројекцијама БДП-а за наредну годину.

Душан Вујовић је, у интервјуу за РТС из Вашингона, рекао да се током јесењег заседања разговарало и о билатералним, и о глобалним темама, као и о спровођењу трогодишњег аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом.

"Рекао бих да су они врло задовољни нашим програмом и структуром програма и начином његове реализације, и у Светској банци и у ММФ-у. Имамо неколико питања о којима ћемо разговарати детаљније касније у Београду, а поготово око имплементације неких пројеката", рекао је Вујовић.

Министар истиче да је најважнија вест то што се, како је оценио, "налазимо на најбољем путу да са високим оценама завршимо осму и последњу ревизију постојећег трогодишњег програма са ММФ-ом".

Упитан да ли се разговарало и о ономе што није урађено – кашњењу у реформи јавног сектора и реструктурирању јавних предузећа са великим дуговима, Вујовић је рекао да је то позната листа питања која треба решити. 

"Нека смо орочили до краја ове године, нека ће бити решена у првом кварталу наредне године. То су питања предузећа која већ дуго времена имају структурне проблеме, који морају бити решени било управљачким реструктурирањем, било техничким и технолошким, било приватизацијом. Ми се налазимо на крају тог пута и очекујем да то буде успешно решено у наредним месецима", навео је Вујовић.

Објаснио је да се осма и последња ревизија "де факто" завршава крајем октобра, почетком новембра, када буду договорена повећање плата и пензија, али и основни параметри буџета за следећу годину.

"Онда практично остаје да се у јануару статистички подаци упуте нашим колегама у ММФ-у и да се упуте на Борд. Код њих то што остаје у наредној години (формално се завршава у фебруару) је де факто подношење података и комплетирање извештаја закључно са 31. децембром ове године. Тај последњи корак је само формални", истакао је Вујовић.

Упитан да ли ће бити новог аранжмана са ММФ-ом, рекао је да ће то бити тема предстојећих разговора са том финансијском институцијом.

Министар је навео да је договорен обим повећања, а да ће се она прецизирати на наредним седницама Владе и састанцима са ММФ-ом. Нагласио је да је ово резултат рада целе владе, и председника и премијера, да су у њима учествовали сви сектори и да ће сви сектори учествовати и у подели "ових награда".

Додао је и да повећање није могло бити веће, ни за пензије, ни за јавни сектор.

"То је просто проценат који се уклапа у пројекције БДП-а и учешће пензија у БДП-у. Ми смо максимални простор искористили и то повећање од пет одсто у наредној години је оно што можемо да приуштимо у овом тренутку, а да не доводимо у питање кључне параметре макроекономске стабилности. Слично се односи на плате, укупно повећање плата у јавном сектору, укључујући локал, не сме да пређе учешће у пројектованом БДП-у за наредну годину", објаснио је Вујовић.

Напоменуо је да су то добре и оптимистичне пројекције, будући да се очекује да овогодишњи лоши резултати у пољопривреди, енергетици, грађевинарству буду компензовани у наредној години.

"Очекујемо да ће раст бити најмање 3,5 одсто и у складу са тим смо пројектовали величине које нам дозвољавају овакво повећање пензија и плата", навео је Вујовић.

Додао је да су, при одлучивању о висини повећања, узети у обзир сви фактори који се односе на сложеност, ризичност, обим посла, као и на квалификације, те да је зато предложено нијансирано повећање плата у јавном сектору.

"Детаљи о томе биће саопштени конкретним мерама и одлукама Владе, што ће бити саставни део буџета за наредну годину. Суштина је да је у оквиру сектора образовања нијансирано повећање, тако да они делови тог сектора који сами остварују сопствене приходе, неће имати максимално повећање од 10 посто. Рекли смо да је то од нула до 10 одсто и тако ћемо то конзистентно применити", истакао је Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво