Недовољно пројеката за финансирање јавних послова приватним капиталом

Јавно-приватно партнерство, модел финасирања јавних послова приватним капиталом, највише је распрострањено у Кини, а у замаху је и у Европи и Америци. Од 2012. у Србији су кроз Јавно-приватно партнерство одобрена 54 инфраструктурна пројекта за унапређење грејања, јавне расвете, градског и приградског саобраћаја и третирања комуналног отпада у локалним самоуправама. Главни проблем и даље је недостатак пројеката.

Пирот је међу неколико локалних самоуправа које, кроз модел Јавно-приватног партнерства, ради већ трећи инфраструктурни посао.

Пројекат решавања градског саобраћаја је у фази израде, други посао замене јавне расвете, вредан 700.000 евра, је у тендерској процедури избора партнера, а трећи пројект, модернизацију грејања у школама, приводе крају и изводе прве рачунице уштеда.

"Већ ове године очекујемо значајне уштеде на рачунима за грејање у школама, с обзиром да је лож уље доста скупо и да су котлови били нефикасни. Нови котлови имају ефикасност од 90 процента, користе јефтинији енергент. А после модернизације јавне расвете очекујемо уштеду на рачунима за струју према дистрибуцији чак до нивоа 15-20, па и 30 процената", рекао је градоначелник Пирота Владан Васић.

У Владиној комисији за јавно-приватно партнерство, која проверва исплативост и одобрава те пројекте, кажу да је њихов циљ да комуналне услуге на локалу подигну на виши ниво.

"Град Панчево је ангажовао независног саветника, мислим да ће до краја године већ имати први пројекат јавно-приватног партнерства који ће бити на одобрењу у Влади. Мислим да је то будућност локалних самоуправа, пре свега у нечему што се зове енергетски сектор, односно у делу подизања енергетске ефикасности јер наше локалне самоупрве у томе нису искусне", каже градоначелник Панчева Саша Павлов.

Од 54 до сада одобрена пројекта јавно-приватног партнерства, 24 имају елементе концесије.

"Локалне самоуправе треба најпре да препознају шта је њихов интерес. Које услуге на локалном нивоу немају адекватан ниво. Комисија им апсолутно стоји на располагању за све неопходне савете, помоћ. Да са једне стране осмисле добре пројекте, да осмисле концепт како ће то представити потенцијалним приватним партнерима, да их заинтересују да уложе свој новац", истиче Драган Стевановић, председник Комисије за јавно-приватно партнерство у Влади Србије.

Због спречавања корупције, у јавности се тражи већа контрола тих послова. Надлежни тврде да су пројекти потпуно транспарентни и да су сви уговори о јавно-приватном партнерству у Регистру Министарства финансија и доступни на порталу Јавних набавки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво