Повећање европског буџета

Европска комисија планира да усвоји стимулативне економске мере које ће укључити значајно повећање буџета Европске Уније. Европа жели да модернизује и поједностави коришћење буџета, али признаје да тај посао неће бити ни брз ни лак.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо најавио је да ће у план за економски стимуланс бити укључено значајно повећање буџета земаља чланица ЕУ.

Нагласио је да ће тај новац бити употребљен да појача конкурентност двадесетседморице ЕУ, који су тешко погођени глобалном економском и финансијском кризом.

Иако је буџет Европске уније само један одсто укупних буџета држава чланица очекивања су велика.

Једна трећина европског буџета тренутно се троши на пољопривредне субвенције. Друга трећина одлази на тзв. кохезионе фондове, односно на помоћ сиромашним регионима.

Портпарол европског комесара за буџет Кристина Ариго каже да се у данашње време финансијске и економске кризе поставља питање да ли трошити толико буџета на ове области.

Јавне консултације показују нове приоритете.

"Консултације са грађанима указују на приорите будућности. Више издвајања за истраживање, иновације, климатске промене, енергију", каже Ариго.

Да би одлучили колико, Европљани прво морају да се договоре како. За сада није реч о сумама, већ о принципима. Промене ће бити на снази тек после 2013. године.

Следећи буџетски период

Француска ће и даље бранити пољопривредне субвенције. Они који највише уплаћују као Немачка, противе се повећањима, а сиромашније земље желе наставак помоћи заосталим регионима.

Финансијска криза неће утицати на садашњи европски буџет, па и на део доступан Србији кроз предприступне фондове, али ће зато реформе имати утицаја на следећи буџетски период.

У том периоду који почиње 2014. године Србија би као нова земља чланица могла да буде корисник фондова намењеним сиромашним земљама Уније и зато је важно да се тај део колача не умањује.

Садашње анализе Европске комисије показују да проблем нису били износи већ капацитети нових земаља чланица да утроше европске фондове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи