Подбацио род сунцокрета – да ли ће уље поскупети?

Жетва сунцокрета у Србији је завршена. За разлику од прошле године, када је произведено 720.000 тона те уљарице, ове године род је мањи за 100.000 тона.

Силоси су напуњени, прерада протиче без проблема а обезбеђене су и довољне количине овогодишњег рода сунцокрета и поред тешке производне године због дуготрајне суше.

"Очекујемо укупне количине од 90.000 тона и из тога можемо добити око 36.000 тона сировог сунцокретовог уља. У односу на сушу ове године квалитет је задовољавајући", наводи Златко Коњух, директор сировинског сектора фабрике уља у Новој Црњи.

Просечна породица у Србији месечно потроши четири литре уља, а да ли се са новим родом могу очекивати и нове цене?

"За нову сезону 2017. цена сировине порасла је за 10 до 15 одсто па ћемо у складу са тим вршити и настојања да цену рафинисаног уља ускладимо са набавном ценом сировине, што значи да у наредном периоду можемо очекивати поскупљење од 10 до 15 одсто", објашњава Бранислав Обрадовић, генерални директор фабрике уља "Банат" у Новој Црњи.

Коментаришући потписани споразум са Турском наводи да ће "Банат" извести део тржишних вишкова по повољним ценама.

"Ми ћемо извести део тржишних вишкова по повољним ценама а произвођачи сунцокрета ће у том смислу бити заинтересованији да повећају сетвене површине", наводи Обрадовић.

Тренутна цена сунцокрета на берзи у Будимпешти је 307 евра по тони док је код нас аконтна цена 300 евра, што је тек мало више у односу на прошлу годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво