Да ли уговори о кредитима садрже непоштене одредбе?

За грађане Србије који имају стамбени кредит у швајцарским францима, наду да ће наћи решење за превелике дугове подстакла је пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру. Поступајући по тужби 69 клијената из Румуније, тај суд је дао обавезујуће упутство националним судовима да преиспитају да ли уговори о кредитима у страним валутама садрже непоштене одредбе.

То упутство се односи на судове земаља чланица Европске уније, али се дужници у Србији надају да ће га следити и наши судови и њихове уговоре прогласити ништавим.

Око 22.000 корисника стамбених кредита везаних за швајцарски франак очекује да се уговори о тим зајмовима прогласе ништавим, што значи да им се обавезе обрачунају на основу динарског износа кредита и камате на дан потписивања уговора.

"У конкретном би то значило следеће  – ако је ваша месечна рата износила 27.000, а данас плаћате 59.000, све преко 27.000 би банка требало да врати вама", каже Jелена Павловић из Удружења "ЦХВ Србија".

Таквим одлукама судова, дужници се још више надају после препоруке Европског суда националним судовима да испитају – да ли уговори о кредитима у страним валутама садрже непоштене одредбе, односно да ли су корисници обавештени о ризицима и да ли настају несразмерне обавезе.

"Корисник кредита је доведен у заблуду, а пословне банке су најодговорније. Оне су знале и морале су знати све ризике које носе кредити у страној валути, швајцарском франку", каже Славен Бичар из Удружења "ЦХВ Србија". 

"Склапајући уговор, веровао је да ће за један стан платити још један, сада треба да плати још два, примио је један, треба да плати три. До краја то може да буде било која вредност, то је разлог зашто се не сме дозволити опстанак оваквих уговора", каже Јелена Павловић. 

Дужници сматрају да је одговорна и држава јер је до 2011. дозвољавала кредитирање у валути на коју не може да утиче. Народна банка одговара – на њену препоруку од пре две године банке нуде четири модела за лакшу отплату тих кредита – од смањења камате до пребацивања кредита у евро.

"Како је, од априла 2015. до јула 2017. године, смањен износ тих кредита, може да се закључи да су предузете мере имале ефекта. Оне су омогућиле обавезност поступања банака, слободу избора корисника кредита, као и поделу терета између поверилаца и дужника. Тиме се искључује могућност даљих регулаторних активности Народне банке по том питању", наводи се у саопштењу.

Међутим у Удружењу швајцараца кажу да им понуђени модели не одговарају јер би, по сваком, били оштећени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво