Девизне резерве повећане за 358 милиона евра

Девизне резерве Народне банке Србије повећане су у септембру за 358 милиона евра у односу на август 2017. године, достигавши на крају месеца 10,63 милијарде евра.

Септембарски ниво девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 210 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштила је НБС.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају септембра су износиле 8,89 милијарди евра, што је за 306 милиона више него на крају августа, и представља њихов највиши ниво од 2000. године.

Девизне резерве су у септембру у највећој мери повећане по основу интервенција НБС куповином девиза на међубанкарском девизном тржишту, где је остварен прилив од 165 милиона евра. 

Додатно, на повећање девизних резерви утицали су и нето приливи по основу – веће продаје од доспећа девизних хартија од вредности (60,9 милиона евра), донација и повећања издвајања девизне обавезне резерве (укупно 48,9 милиона евра), као и доброг управљања девизним резервама и другим основима (укупно 69,6 милиона евра).

Позитиван утицај на девизне резерве имао је и ефекат промена међувалутних односа на међународном финансијском тржишту у нето износу од 19,9 милиона евра. 

Са друге стране, једино су нето раздужење државе по основу кредита и сервисирање старе девизне штедње утицали у смеру смањења девизних резерви, са укупним износом од 6,3 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 735,6 милиона евра и био је за 146,2 милиона евра већи него у претходном месецу. Од јануара до краја септембра ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4,44 милијарде евра.

У септембру је забележена номинална депрецијација динара у односу на евро од 0,2 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 150 милиона евра у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса.

Међугодишња инфлација у септембру 3,2 одсто, месечна 0,1 одсто

Инфлација у Србији је порасла у септембру 2017. године за 0,1 одсто у односу на август, док у поређењу са истим месецом прошле године бележи раст од 3,2 процента, саопштио је Републички завод за статистику.

У односу на децембар 2016. године, потрошачке цене су повећане за 2,8 одсто. 

У септембру су, у односу на претходни месец, поскупели храна и безалкохолна пића за 1 одсто, ресторани и хотели за 0,9 одсто и намештај, покућство и текуће одржавање стана за 0,5 процената. 

Такође су повећане цене за стан, воду, електричну енергију, гас и друга горива и одећу и обућа за по 0,4 одсто и за комуникације за 0,1 посто. 

Са друге стране, појефтинили су рекреација и култура за 5,7 процената и транспорт за 0,1 посто. 

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво