Отпуштено хиљаду радника

У протеклих месец дана, послодавци у Србији отпустили су 1.000 радника, правдајући се најчешће светском економском кризом. Највише отпуштених је у војсци, око 700, а до Нове године, према најавама послодаваца, биће отпуштено 5.000 људи.

Инспекција рада појачала је контролу због пријава да је велики број отказа незаконит и извештај о томе најавила за наредну недељу.

Фабрика уља "Сунце" у Сомбору, чији је већински власник "Инвеј", има око 370 запослених и планира да смањи број радника за стотину. Око 600 радника већ је отишло из фирме и синдикалци тврде да после отпуштања не би могла да се одржи постојећа производња.

"Послодавац је ипак, понудивши радницима отпремнине, поступио по закону, осим што је тражио да их исплати на рате и што није регулисао статус жена запослених у пластенику", каже Зоран Грбић из Независног синдиката уљаре "Сунце".

Док већински власник отпуштањем повећава свој профит, држава која има 21,5% власништва у "Сунцу" не реагује, иако губи приходе од пореза и плаћа принадлежности незапослених из буџета. Синдикалци преговарају са власником уљаре и за сада није познато колико ће људи остати без посла.

"Видећемо, негде око 87 засад је цифра, покушавамо да и даље убедимо власника да би требало да још преговарамо", каже Раде Банић из Самосталног синдиката уљаре "Сунце".

У инспекцији рада кажу да откази још нису уручени па није ни било пријава радника.

"За сада инспекција није утврдила никакво кршење законских прописа, закона о раду, с обзиром да су у пуном јеку преговори између послодавца и запослених", каже Петар Бубало из Инспекције рада Сомбор.

Највише отпуштања у металској индустрији 

Најмање отпуштања требало би да буде у прехрамбеној индустрији, али у "Инвеју" кажу да реорганизују фирму. Највише отказа очекује се у металској и извозно оријентисаној индустрији.

Упркос томе, Сомборска фабрика акумулатора која извози две трећине својих производа, не отпушта раднике, иако их има 500.

"Криза се неће одразити на наше запослене. Ширимо производњу, радимо нове технологије, имамо нова тржишта и самим тим повећавамо радну снагу и ми нећемо имати тај проблем", рекао је Радован Мијаиловић из Фабрике акумулатора "Сомбор".

Већина отказа тек је у најави, кажу у Републичкој инспекцији рада, али отпуштања је било.

"Инспекција рада је у тим случајевима реаговала као што је то било у "Рубину", где је наложила да се донесу писмена решења о регулисању радно-правног статуса радника. Затим у ливници у Кикинди где је неколико радника по налазу и налогу инспекције враћено на посао", рекао је Радован Ристановић, директор Републичке инспекције рада.

План запошљавања са сваким незапосленим 

Сваког месеца у Србији 50 хиљада радника раскине радни однос, а 60 хиљада добије најчешће привремени посао.

Отпуштене раднике Национална служба запошљавања треба да обавести о њиховим правима на отпремнину, или исплати једнократну новчану помоћ ако одлуче да покрену сопствени бизнис.

"Ми правимо индивидуални план запошљавања са сваким незапосленим, процењујемо његову могућност запошљавања или код истог или код новог послодавца, препоручујемо преквалификације или обуке", каже Владимир Илић, директор Националне службе запошљавања.

Колико ће бити повећана стопа незапослености, знаћемо тек следеће године. До краја 2008. још 50 хиљада људи може остати без посла, ако фирме које не буду приватизоване оду у стечај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво