Чадеж: ПКС подржава извоз домаћих компанија

У организацији Привредне компаније Србије и Развојне агенције Србије ове године се на Међународном сајму прехрамбене индустрије "АНУГА 2017" у Келну представила 21 компанија из Србије.

Председник ПКС Марко Чадеж обишао је штандове Националног павиљона (ПКС) и том приликом подсетио да је на прошлом сајму "АНУГА" у Келну излагало 15 компанија, када је одржано око 700 састанка и уговорени послови вредни око четири милиона евра.

Чадеж је напоменуо да је Немачка наше највеће извозно тржиште и један од највећих инвеститора у српску привреду.

Изразио је очекивање да ће у наредној години још више компанија из Србије, уз подршку ПКС и Развојне агенције Србије, излагати на већем броју светских сајмова што је, како је указао, одлична прилика за освојање нових тржишта и проналазак нових купаца широм света.

Истакао је да ће ПКС подржати домаће компаније не само организацијом учешћа на светским сајмовима, већ и повезивањем са потенцијалним партнерима, као и кроз стручне анализе тржишта на која могу да пласирају своје производе.

Произвођачи из Србије од 7. до 11. октобра представљају производне програме на два национална штанда – у павиљону готових производа и у павиљону замрзнутих производа.

Произвођачи из Србији изразили су задовољство због учешћа на сајму, као и организацијом наступа.

Власник комапније "Јумис" Миле Коцић том приликом је навео да та комапанија већ традиционално учествује на сајму у Келну и очекује велике послове, не само на тржишту Европе, већ и свих земаљама света.

"Већ годинама, у преко 20 земаља се врши продаја производа компаније ‘Јумис', али је ова година је посебно важна јер се очекује велика експанзија производа из Србије", рекао је Коцић.

Према његовим речима, ове године је на сајму ПКС присутна у две хале – смрзнуте хране и робе широке потрошње, тако да је велика могућност да се српске компаније представе свету.

Извршни директор компаније "ИТМ Група" Александар Марковић рекао је да та компанија већ пет година учествује на сајму "АНУГА" у Келну и уз подршку ПКС пласира производе на тржишту Немачке.

"Велики је интерес за производе из нашег асортимана замрзнутог воћа, а посебан значај за нашу компанију имају контакти остварени на сајму. Поред тога што проширујемо сарадњу са немачким партнерима, отварамо и нова тржишта, као што су индијско, јапанско, јужнокорејско. Сарадња и подршка ПКС у протекле четири године је изванредна", навео је Марковић.

Указао је да ПКС, осим што финансијски подржава наступ компанија, доприноси унапређењу конкурентности извозника из Србије.

Директор и власник фирме "Лаки" из Ариља Борис Обрадовић сматра да је учешће на сајмовима, а посебно на сајму "АНУГА", веома значајно за сваког извозника из Србије, јер обезбеђује присутност на европском тржишту, наводи се у саопштењу ПКС.

Додаје се да је "АНУГА" је највећи светски сајам из области прехрамбене индустрије и најзначајнији за све произвођаче широм света, који се одржава сваке друге године у Келну.

У сајамском простору површине 284.000 квадратних метара ове године излаже 7.000 излагача из 98 земаља, а очекује се више од 160.000 посетилаца из 187 земаља.

Сајам чини неколико тематских целина одвојених по халама – готови производи, млеко и млечни производи, замрзнути производи, месо и месне прерађевине, алкохолна и безалкохолна пића, пекарски производи и органски производи.

У хали за готове производе излаже 10 српских компанија: "Пионир", "Јафа", "Јумис", "Биље Борча", "Баскет", "Агранела", "Здраво органик", "ПФИ гросер", "Интерфуд 60", "ACM Drying", док на националном штанду у хали за замрзнуте производе излаже 11 фирми: "Sicoberry", "ПИК Бечеј", "Миракс aграр", "Плантер", "ИТН", "Воћар", "Master fruit", "Југпром", "Хибрид", "Лаки", "All Berries".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи