Сесалачка пећина – туристичка атракција Сокобање

Да природне реткости могу да употпуне туристичку понуду неког места и привуку велики број туриста, потврђује Сесалачка пећина, петнаестак километара удаљена од Сокобање, која је после много деценија уређена и стављена у понуду те веома посећене бање. Кроз пећину годишње прође око 50.000 туриста из земље и иностранства.

Уређена околина са паркингом, дечјим забавним парком, клупама за одмор и језером за купање, на посетиоце оставаља први утисак. До пећине води стаза, а кроз ходнике који су осветљени посетиоци могу да уживају у лепоти пећинског накита.

Сесалачка пећина има два нивоа. Дуга је око два и по километра али је само око 200 метара уређено за посетиоце, јер овде живи једна од највећих колонија заштићених слепих мишева у Европи.

Они су овде посебна атракција јер у појединим ходницима, посетици могу да им се приближе. Све оно што је природа овде вековима вајала , људи су знали да искористе. Многи су међутим давно отишли из краја.

Председник Месне заједнице Сесалац Горан Симоновић каже да се нада се да ће неко да схвати и да се врати јер много је гостију питало за смештај, за апартмане, за преноћише. "Имам и најаве неких мештана у селу да ће преуредити своје куће", додаје Симоновић.

Има и оних који када први пут дођу овде пожеле да купе имања, да граде викендице и реконстришу трошне појате. И кућни буџет, мештани Сеселца допуњују продајом хране и сувенира.

Бисерка Марковић из Сесалца каже да продаје козји сир, воће, поврће, а с јесени зимницу. "Правим ајвар, џемове. Купцима се свиђа домаћа храна и не питају за цену", истиче Марковићева.

Љубинко Миленковић, директор Организације за туризам у Сокобањи напомиње да је лако дати логистику и подршку када локално становништво жели да уради нешто у својој средини. "Људи који живе у Сесалцу стварно раде све да тај природни ратитет у овом делу Србије ставе у праву туристичку функцију", додаје Миленковић.

Драгана Недељковић из Завода за заштиту природе Србије каже да ће та институција уврстити Сесалачку пећину уврстити у неки од наредних пројеката. "Надамо се да ће та пећина у наредних неколико година бити заштићена као споменик природе или можда као посебно станиште слепих мишева", додаје Недељковићева.

Оне који наредне године посете Сесалачку пећину, сачекаће вероватно још једна новина - у околини је планирана изградња парка за екстремне спортове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво