Алуминијум из Севојна уграђен у најрепрезентативније објекте у Русији

На стотине великих, нових градилишта у Москви, сведочи о намери руске престонице да сачува углед града који задивљује својом архитектуром, и оставља утисак моћи и ауторитета. Брзорастућа модерна метропола припрема се и за предстојеће светско првенство у фудбалу, коме ће бити домаћин наредне године, а реализација тих великих и важних пројеката, шанса је и за српске грађевинце и извознике. Међу њима је и Ваљаоница алуминијума "Импол Севал" из Севојна, чији ће извоз у Русију ове године бити 16. милиона долара.

У кров новог стадиона, ВТБ Арена, уграђују се 140 метара дуги бојени алуминијумски профили, пристигли из Србије. 

"На врху, је кров израђен од алуминијума, који производе наши српски пријатељи", каже Михаил Е. Смирнов из "ВТБ Арена".

И национални стадион "Лужники", највећи у Русији, у својој куполи има венац од бојеног и перфорираног алуминијума произведеног у "Севалу". Тај лим је коришћен и за сводове здања, у коме ће 2018, пред 84.000 посетилаца почети фудбалски шампионат.

У ложи, већ у јуну наредне године, на свечаној церемонији отварања светског првенства, седеће највиши државни званичници и представници ФИФЕ, а плафон изнад њих и добар део алуминијумских панела ове импозантне грађевине, дело је управо, српских руку.

"Импол Севал" је ове године повећао извоз на руско тржиште и стао уз најбоље светске произвођаче и своје највеће конкуренте. Њихови производи се уграђују у десетине нових станица чувеног московског метроа, коришћени су за изградњу окенаријума, парка Зарјађе у центру Москве, аеродроме и болнице широм Русије.

"Постали смо бренд на том тржишту, имамо одличан квалитет, и наши производи од бојеног алуминијума су уграђени у практично, најрепрезентативније објекте тренутно у Русији", каже Нинко Тешић, генерални директор "Импол Севала".

Значајна олакшица за српске извознике, обезбеђена је јединственим, преференцијалним трговинским споразумом и бесцаринским извозом на тржиште од око 140 милиона становника.

"Обим економске сарадње би могао да иде реално до четири милијарде, можда и више. Имамо у виду, рецимо, обим трговинске размене Мађарске и Русије је око шест милијарди долара и неких других земаља, које су мање од нас", каже Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Русији.

Извоз севојничке фабрике алуминијума је баш на таквој, узлазној путањи. То изискује и повећање производње, па је већ започет нови инвестициони циклус, вредан 60 милиона евра, после кога ће капацитети бити дуплирани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи