Брнабић: Србија без антидампинг царина, велика победа

Одлука Европске комисије да изузме Србију из антидампинг мера на увоз челика, после поступка који је вођен годину дана, има огромну важност за Србију и за Железару Смедерево, каже председница Владе Србије Ана Брнабић.

"То је огромна победа за Србију и за све нас. Ово је једна од јако ретких одлука да се нека земља изузме из антидампинг мера. Србија је једина земља која је изузета из антидампинг мера", рекла је Брнабићева за Танјуг.
 

За Србију ће то значити, појашњава, да ће моћи да извози челик у ЕУ без антидампинг царина, док ће за Железару Смедерево значити да ће бити много конкурентнији од било кога другог.

Одлука Европске комисије још значи, додаје, да је Србија добро планирала и добро реализовала уговор са кинеским партнерима из "Хестила" и значи да је "Србија сигурна лука за челик и за железару".

"Ми сада очекујемо много конкурентнији рад Железаре Смедерево и боље дане за железару Смедерево. Важно је напоменути да ово показује да је Србија земља која поштује европске стандарде, па чак и оне најтеже, а то су антидампинг стандарди", рекла је премијерка.

Како каже ово је и велики сигнал за кинеске партнере, и за све остале , да је Србија поуздан, сигуран и професионалан партнер.

Одлуку је данас потписао председник Европске комисије Жан Клод Јункер и она је сада званична.

Премијерка је захвалила адвокатском тиму који је радио напорно на том случају, свима у Влади Србије, али и председнику државе.

"Захваљујем се и Европској комисији на фер ставу према Србији и ово је огромна победа за Србију", закључила је она.

Европска комисија изузела је Србију из одлуке од увођењу нових антидампинг мера и царина на увоз челика и челичних производа, што значи да железара у Смедереву, у власништву кинеске ХБИС групе (раније Хестил) неће плаћати никакве пенале на извоз, односно да ће бити конкурентнија од осталих челичана.

Нове антидампинг мере односе се на увоз челичних призвода из Бразила, Ирана, Русије и Украјине у Европску унију, саопштила је данас Европска комисија.

број коментара 0 пошаљи коментар