Србија и Индонезија – економска сарадња и пријатељски односи

Председница Посланичке групе пријатељства са Индонезијом Љиљана Малушић изразила је задовољство поводом интензивирања економске сарадње у виду отварања фабрике нудли индонежанске компаније "Индофуд" у Инђији и доласком компаније "Етира" која у наредном периоду планира отварање фабрике и запошљавање преко 350 радника.

На састанку чланова Посланичке групе пријатељства са Индонезијом Народне скупштине и делегације Посланичке групе пријатељства са Србијом индонежанског парламента констатовано је да између Србије и Индонезије постоје традиционално пријатељски односи и добра сарадња у различитим областима.

Малушићева је нагласила да постоји простор за унапређење у области културе и образовања, при чему је посебно похвалила програм размене студената и стипендирање српских студената од стране Владе Индонезије.

Захвалила се на принципијелном ставу Индонезије по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као и брзој реакцији и помоћи коју је Индонезија пружила Србији у процесу санирања поплава 2014. године.

Навела је да ПГП са Индонезијом у Народној скупштини броји 30 чланова, са константном тенденцијом ширења. Истакла је и добру међупарламентарну сарадњу и закључила да постоји простор за њено даље унапређење на свим нивоима.

Председник ПГП са Србијом Парламента Индонезије Микаел Јено изразио је задовољство поводом посете индонежанске делегације Народној скупштини која ће значајно допринети унапређењу сарадње на овом нивоу, посебно имајући у виду потписани Меморандум о сарадњи између парламената Србије и Индонезије.

Јено је сагласан да између Србије и Индонезије постоје традиционално пријатељски односи и добра сарадња о чему сведоче и званичне посете Индонезији од стране највиших српских државних званичника у претходних неколико година, потписивање билатералних споразума, као и програма студентских размена између земаља.

Похвалио је и поступање Републике Србије током мигрантске кризе и у том смислу изразио наду за отварањем те теме на предстојећем 137. заседању Интерпарламентарне уније. 

Такође, сагласан је и да је економска сарадња значајно унапређена, истичући раст економске размене од 248 одсто у периоду од 2012-2016, као и сарадња у области културе и образовања, и додао да постоји простор за унапређење сарадње у областима попут безбедности и одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво