Делегција ССИ у Бриселу: Добри ефекти реформи у Србији

Делегација Савета страних инвестора из Србије боравила је у дводневној посети Бриселу, где је током сусрета са представницима седам генералних директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу, указала на добре ефекте досадашњих реформи и дала препоруке за даље унапређење пословне климе.

"Србија је у тим сусретима похваљена за добре макро-економске резултате и указано је да је за јачи привредни раст неопходно остварити одрживу фискалну консолидацију и напредак у примени закона, поготово у области пореза", наводи се у саопштењу Савета страних инвеститора.

У саопштењу се наводи да је Савет поменуо формирање Радне групе за спровођење препорука из Беле књиге која је заједнички установљена између Савета и Владе Србије и изнео очекивања да ће она допринети убрзању реформи".

Европске институције су, како се наводи, позване да активно подрже Србију, јер је међусобна сарадња неопходна да би се српско тржиште приближило правилима и праксама Европске уније.

Поновљено је да страни инвеститори окупљени у Савету снажно подржавају Србију да настави преговоре са ЕУ као начин за унапређење услова за пословање и даљи прилив инвестиција.

На тај начин ће се створити добробит за све - за државу, постојеће и и будуће инвеститоре, а изнад свега за српске грађане и друштво у целини.

Чланови делегације Савета су били: извршна директорка Ана Фиртел као и председавајући следећих одбора Савета: председник Одбора за борбу против недозвољене трговине Горан Пекез, председница Одбора за електронско пословање Јасмина Вигњевић, потпредседница Одбора за људске ресурсе Јелена Марковић и председник Одбора за телекомуникације & ИТ Марко Јовић.

Тако је, како се нводи, серијом успешних састанака са представницима Европске комисије реализована, четврту годину за редом, посета делегације Савета страних инвеститора (ФИЦ) Бриселу.

На тај начин, Савет је наставио да подржава процес европских интеграција Србије, бивајући поуздан партнер како Влади Србије, тако и Европској Унији, као пословно удружење које има такву активну и двоструку улогу у том процесу.

Током дводневне посете, делегација Савета се састала са представницима седам генералних директората Европске комисије: за суседство и преговоре о проширењу - НЕАР, за економска и финансијска питања - ЕЦФИН, за порезе и царинску унију - ТАXУД, за запошљавање, социјална питања и инклузију - ЕМПЛ, за трговину - ТРАДЕ, за комуникацијске мреже, садржај и технологију - ЦНЕЦТ, и за здравље и безбедност хране - САНТЕ.

Поред тога, одржани су и састанци са представницима Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), ЦЕФТА секретаријата, Европског Парламента. Делегација се сусрела и са амбасадорком Србије у ЕУ Аном Хрустановић, док је Мисија Србије у ЕУ организовала пријем.

Савет страних инвеститора је пословно удружење које се од оснивања залаже за унапређење и подизање конкурентности домаћег тржишта уз хармонизацију прописа са Европском унијом.

Савет сваке године приређује публикацију "Бела књига" у којој су обједињене препоруке за даље унапређење пословног амбијента како би тржиште Србије било још атрактивније за нова улагања, али и за лакше услове пословања компанија које су већ присутне на тржишту.

Савет континуирано јача и расте - тренутно окупљајући преко 130 компанија, које су уложиле више од 28,7 милијарде евра, са учешћем од 21.7 одсто БДП-a, 22.2 одсто у извозу Србије, 18 одсто српског државног прихода од пореза на добит предузећа и које директно запошљавају преко 94.000 људи у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво