Отворен српско-словеначки пословни форум

Србија се у региону профилисала као одговоран, поуздан и предвидив партнер који нема било какву "скривену агенду", иако је свесна да су наслеђени проблеми озбиљни и тешки, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је отварајући српско-словеначки пословни форум у Београду указао да је наша земља опредељена да сва отворена билатерална питања са суседима решава дијалогом.

"Србија упркос свим изазовима наставља да чини све што је у њеној моћи да се очувају и оснаже позитивни процеси у региону", истакао је Дачић.

Истакао је да Србија својим одмереним и конструктивним постављањем доприноси релаксацији односа, што је било посебно важно током протеклих годину, годину и по дана када су у великом броју земаља региона били одржани избори, што је, подсећа, често пратило јачање националистичке реторике.

Дачић је указао да је за Србију од кључног интереса очување регионалне стабилности и интензивирање сарадње у свим областима, наводећи да само такав регион омогућава одржив развој саме Србије.

Говорећи о односима са Словенијом, он је истакао да између две земље нема отворених питања и додао да је већ дуго присутан позитиван тренд сарадње која из године у годину постаје све успешнија.

"Односи између Србије и Словеније достигли су ниво који може да послужи као пример успешне добросуседске сарадње што није чест случај у региону у којем и даље на појединим странама оживљавају реликти прошлости", рекао је Дачић и изразио уверење да ће будућност односа са Словенијом бити светла.

Осим политичког, постоји развијен и економски дијалог, каже Дачић, додајући да је Словенија један од најзначајнијих трговинско-економских партнера и један од највећих инвеститора у Србији са уложених преко милијарду евра.

Навео је да више од 600 словеначких компанија у Србији запошљава око 35.000 радника и истакао да га охрабрује позитиван тренд пораста инвестиција српских компанија у Словенији.

Дачић је изнео податак да је у првих осам месеци ове године робна размена између Србије и Словеније износила 672,3 милиона евра, од чега је извоз из Србије износио 327,3 милиона евра.

Према тим показатељима, реално је очекивати да ове године трговинска размена достигне милијарду евра, што је постављено као циљ на седници две владе, рекао је Дачић.

"Имајући у виду обострану посвећеност да се прошири и ојача сарадња, сигуран сам да ће наредна седница две владе која је планирана за почетак 2018. године у Словенији бити још успешнија него претходне", рекао је Дачић.

Наводећи да су процеси евроинтеграције, јачање регионалне сарадње и добросуседства и спровођење реформи на простору Западног Балкана у великој мери комплементарни, Дачић је указао да су, нажалост, паралелно су тим процесима током последњих неколико година у неким земљама региона ојачали и ретроградни процеси.

Како је објаснио, реч је о инсистирању на остварењу појединачних интереса на штету других држава и укупне сарадње, али и регионалне стабилности.

"Настојања да се наметну таква решења, скоро по правилу, усмерена су директно против интереса Србије и српског народа у региону и на начин супротан духу помирења", рекао је министар.

Министар је указао да маргинализација проширења ЕУ не представља изненађење имајући у виду глобални амбијент и оценио да замагљивање перспективе чланства земљама кандидатима за последицу има јачање национализма и радикализацију политичке сцене у многим земљама региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво