Чадеж: Подршка Раме економском повезивању у региону

Албански премијер Еди Рама је у Тирани, у разговору са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом, лично подржао припреме за учешће српских компанија на привредном сајму који ће крајем новембра бити одржан у главном граду Албаније, саопштила је ПКС.

Рама је подржао и скупштину Трговинско-индустријске коморе Србија - Албанија, која ће заседати током те сајамске манифестације и окупити око стотину српских и албанских компанија.

Председник албанске владе је посебно интересовање показао за активности Коморског инвестиционог форума на повезивању пословних заједница и отклањању препрека за боље пословање у региону, кроз реализацију 115 мера за спровођење вишегодишњег акционог плана за регионални простор, које су премијери Западног Балкана разматрали на скупу у Драчу.

Чадеж, који је председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана, рекао је да је добра вест да је пет премијера из региона - Србије, Албаније, Црне Горе, Македоније и косовски премијер већ из свог најближег окружења именовали координаторе за брже спровођење акционог плана за заједнички економски простор.

"То је била једна од кључних препорука пословног сектора на самиту у Трсту", истакао је Чадеж.

Председник албанске владе је, према речима Чадежа, изразио задовољство и резултатима билатералне сарадње на умрежавању албанских и српских компанија, постигнутим у последњих годину дана, од нишког пословног форума Србија - Албанија.

Почетком идуће недеље биће расписан позив компанијама из Србије за учешће на сајму у Тирани, најавио је Чадеж.

Прошлогодишњи заједнички наступ 24 компаније из Србије на сајму у Тирани, подршка политичких руководства јачању привредне сарадње и посвећеност пословних асоцијација регионалном повезивању, како оцењује Чадеж, допринео је овогодишњем расту укупне трговине - извоза српских производа на албанско тржиште и увоза албанских у Србију, за више од трећине, тачније 36 одсто у односу на претходну годину.

"После форума у Нишу, наступа наших компанија на привредном сајму у Тирани и оснивања билатералне српско - албанске коморе, расте број компанија које међусобно тргују, увозе и извозе из Србије у Албанију и обрнуто. Интересовање је све веће и већ бележимо примере договора о формирању мешовитих компанија, заједничким улагањима, разним видовима бизнис партнерстава", истиче Чадеж.

Он током боравка у Тирани има низ састанака у албанској влади.

Са министром финансија и економије Арбеном Ахметајем, министром туризма и заштите животне средине Блендијем Клосијем и министром енергетике и инфраструктуре Дамианом Гјикнурием разговара о интензивирању билатералне привредне сарадње, отклањању препрека за пословање и повезивању компанија ради даљег раста робне размене, заједничких инвестиција и заједничког наступа на трећим тржиштима и тендерима за реализацију инфраструктурних пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи