"Кеш беком" до готовине, банке и трговци припремају детаље

При плаћању картицама у трговинама, моћи ће да се подигне највише 5.000 динара, сазнаје РТС. Иако су Министраство финансија и Народна банка Србије прошле недеље најавили могућност подизања готовине уз плаћање картицама у трговинама, такозвани "кеш бек", за сада ћемо на ту услугу сачекати бар до Нове године. Наиме, законски основ постоји, али трговци и банке морају да обезбеде техничку базу за тај посао и уговоре детаље. Неки од њих се већ назиру.

Додатну готовину уз плаћање рачуна за сада могу да подижу Британци, Ирци, Чеси, Румуни. Пољаци то најрадије чине, па при плаћању на пос аутоматима у трговинама уз рачун за купљену робу подигну још у просеку по 21 евро у готовини. Како ће бити код нас? 

 

"Није дефинисан минимални износ куповине који је неопходан као предуслов да би се подигла готовина. Али је дефинисан максимални износ који се може подићи на пост терминалу и он износи 5.000 динара", каже Јелена Ристић, директор "Мастер карда" за Србију и Црну Гору.

Садашње провизије на плаћање рачуна преко картица су од 1,5 до два одсто па се очекује да оне буду неколико пута ниже него при подизању новца на банкоматима друге банке. 

Највећа корист је да клијенти не траже банкомате већ новац подигну у најближој трговини, бензинској пумпи или апотеци. 

Светозар Шијачић, члан ИО Кереди агрикол банке каже да су сва правна лица која примају готовину дужна да ту готовину уплате у року од седам дана на своје рачуне.

"По садашњем тумачењу Министраства финансија кеш бек трансакције које буду урађене сматраће се да је тај новац директно трансферисан на њихов рачун и да је пазар уплаћен. Значи, избегавају појављивање готовине која је скупа у пословању, не доносе је у банку а банке не носе вишкове у Народну банку - избегава се оштећење новчаница", каже Шијачић.

Смањење готовине у платном промету услов је за прикључење пројекту Србије "СЕПА" који се већ обавља у Европској унији, а то значи потпуну дигитализаацију плаћања и стварања институције по узору на наш стари СДК.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво