Фирме из Београда и Луксембурга заинтересоване за "Галенику"

"Главни коверат" за приватизацију фармацеутске компаније "Галеника" отворен је у 12 сати у Министарству привреде. Ако обе понуде буду исправне, тендером је предвиђено јавно надметање за 93,7 одсто капитала “Галенике“. У супротном, држава одлучује шта даље.

У предвиђеном року, за достављање пријава за учешће у поступку продаје капитала "Галенике", који је истекао 2. октобра у 12 часова, стигле су две понуде компанија "Амикус СРБ" д. о. о. Београд и "Aelius" Луксембург – повезано лице ЕМС С/А из Бразила.

На данашњем отварању прегледана је документација о идентификацији понуђача и она којом се доказује испуњеност квалификационих критеријума, речено је у саопштењу.

Комисија за спровођење поступка проверава достављену документацију, након чега ће предложити Министарству привреде да одобри достављене пријаве, односно да одобри додатан рок за допуну документације.

Отварање коверата које садрже податке о финансијској понуди уследиће тек када се утврди да је документација достављена у оквиру коверта "подаци о понуђачу" у потпуности у складу са правилима поступка.

У овом тренутку није могуће одредити тачан датум отварања финансијске понуде, међутим, очекује се да то буде одржано у другој половини октобра.

Шта је обесхрабрило већину заинтересованих, па су после откупа тендеске документације од девет компанија само две послале понуду за приватизацију, синдикате мање занима, важно им је да макар једна испуни њихова очекивања.

"Запослени очекују од новог власника да уђе у искрен социјални дијалог, и повећа ниво инвестиција јер од тога зависи запосленост", указује Зоран Пантелић из Синдиката "Незавиност" у "Галеници".

Бразилском ЕМС-у, који послује у око 30 земаља, "Галеника" би била улазница за европско тржиште, на коме швајцарски "Амикус" има важно место, али не и фабрику у Србији.

До које цифре може стићи надметање те две компаније за "Галенику", тешко је проценити, али очекивања нису велика.

"Тај евро много не наговештава, мислим да ни држава не очекује да ће продајом ‘Галенике‘ да инкасира неке превелике паре у своју касу, али успех би био, и то је на крају крајева циљ сваке приватизације, да се дође до доброг власника - оног који ће успети да фирму оздрави, преструктурира и оспособи да она у будућности рентабилно послује", сматра економиста Данило Шуковић.

Неки сматрају да у тендеру није требало оглашавати да је капитал негативан, јер постоји план по коме јавна предузећа отписују тај дуг.

"Као што је предвиђено, кад буде продаја извршена онда предузећа морају отписати остатак свог дуга. Друго, са ових 25 милиона евра кад се, као што је најављено, отплати преко 70 милиона дуга другим кредиторима, онда није негативан капитал, тако да је штета била уопште рекламирати ‘продајемо негативан капитал‘ јер то води ка лошој цени", указује економиста Милан Ковачевић.

 

Министарство привреде Србије је 1. септембра расписало тендер за продају "Галенике".

Услов за учешће у приватизацији је био да заинтересовани инвеститор послује у фармацеутској индустрији, као и да у последњој пословној години има приход већи од 300 милиона евра.

Почетна цена на јавном надметању је један евро, уз обавезу купца да уплати и 25 милиона евра за покриће банкарских дугова те компаније.

Банке којима "Галеника" дугује више од 71 милион евра сагласне су да им будући власник фабрике исплати 25 милиона евра, чиме би дуг био откупљен уз дисконт.

Покушај приватизације "Галенике" је пропао почетком ове године, пошто са потенцијалним стратешким партнером, руско-британским конзорцијумом Фронтијер–Петровакс, није постигнут договор о преузимању дуговања које та фармацеутска компанија има према комерцијалним банкама.

Процењено је да би "Галеника" новом власнику била прихватљива са око 500 радника мање, а за добровољни социјални програм уз 400 евра по години стажа, пријавило се 250 запослених.

Половину новца за то даје ресорно министарство, а остатак купац, који је у обавези и да са 25 милиона евра откупи банкарске дугове "Галенике".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи