Србија није презадужена

Јавни дуг Србије у првих 10 месеци ове године износио је око 8,93 милијарди евра, што је око 30,9 одсто бруто-домаћег производа и по том критерујуму наша држава спада у ред ниско задужених земаља, изјавио је директор Управе за трезор Иван Маричић.

Од 8,93 милијарди јавног дуга Србије, око 913 милиона евра су индиректне обавезе државе по основу гаранција јавним предузећима за узете иностране кредите, навео је Маричић и додао да је 4,841 милијарди евра спољни дуг, а остатак унутрашњи дуг, и то највећим делом исплата обвезница старе девизне штедње.

У 2009. години Србија треба да отплати око 587,6 милиона евра спољног дуга, од чега је око 409,3 милиона евра главница, док за камате треба да издвоји 178,3 милиона евра, прецизирао је Маричић на радном састанку с новинарима.

Маричић је нагласио да не очекује никакве проблеме у отплати спољног дуга земље.

Закључно са 31. октобром 2008. године Србија је отплатила око 554,6 милиона евра спољног дуга, а од те суме око 383,03 милиона евра је главница, док је око 171,6 милиона евра су камате.

Маричић је рекао да јавни дуг Србије константно пада у протеклих осам година, због раста бруто домаћег производа, отписа дугова према Лондонском и Париском клубу поверилаца и редовних отплата дугова међународним финансијским институцијама.

У априлу прошле године,како је навео, превремено је отплаћено око 900 милиона долара дуга према ММФ-у, тако да тој међународној институцији не дугујемо новац.

Укупан спољни дуг по глави становника износи 2. 600 евра, што је три пута више него пре осам година. Чињеница јесте да је у међувремену тај дуг порастао због кредитног бума међу грађанима и привредом, који су укупно дужни 14 милијарди евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво