Нeпалски инвеститор у Руми планира нова улагања

У Руми је прорадила још једна фабрика и то за производњу нудли. Инвеститор је непалски билионер Бинод Чаудри који је међу 50 првих на Форбсовој листи најбогатијих људи у свету. То је прва непалска инвестиција у Европи и план им је да из Руме снадбевају цео стари континент. У Србији планирају нова улагања у другим областима јер поред хране производе и челик, цигарете, техничке уређаје, струју, баве се грађевинарством и хотелијерством.

Непалске нудле одавно су познате у Азији и Африци, биће и у Европи али са ознаком произведно у Србији.

"Дошли смо у Србију јер хоћемо да развијемо бизнис у Европи. Гледали смо Немачку, Француску и друге земље али су анализе показале да нема бољег места за наше улагање од Србије – ово је географски најбоља локација, овде имамо сировине које нам требају за производњу. Радници су добри, квалификовани и наишли смо на веома пријатељски однос. Моја породица сада живи овде у Руми, ми смо део Србије и желимо да будемо српска компанија", каже Б. К. Лодха, генерални директор "ЦГ Фудс Јуроп"

Први камиони с нудлама из Руме отићи ће преко границе почетком октобра, за Велику Британију.

"У овом тренутку 95 одсто сировина се купује овде. Верујемо да ћемо ускоро и тих пет процената сировина набављати овде, као и сав репроматеријал. Верујемо да ће компанија имати прилике да разговара и о другим инструкцијама које би могле бити примењиве у Србији", каже Александар Протић, заменик генералног директора "ЦГ Фудс Јуроп".

У фабрику у Руми Непалци су уложили девет милиона евра. Тренутно је 100 запослених, а до краја наредне године биће их 407 и радиће у четири смене.

"Једноставно сам послао Си-Ви, позван сам. Овде сам од почетка,  у магацину сам запослен и задовољан сам послом", каже Радослав Стојнић.

"Прво сам радио у ауто-идустрији. Овде ми је неупоредиво лакши посао и боље плаћен него тамо што је био", рекао је Марко Ристић.

Рума од пољопривредног краја прераста у привредни центар, а то што су довели прву непалску инвестицију у Европу, скратиће тај пут, очекује председник општине.

"Када сам од њих добио податак да сарађују са 76.000 компанија у свету нисам могао да верујем. Сама чињеница да смо их довели, задржали на територији наше општине у Србији, иде у прилог да смо створили услове и у Руми и у Србији. Ниједан инвеститор неће да дође на ливаду, тамо где нема приступни пут, воду, гас, где нема услова за рад. Ми смо на време кренули с опремањем наше зоне и рекао бих да у овом моменту купимо славу свега тога", истиче председник Општине Рума Слађан Манчић.

У протекле три године у Руму је стигло више од 50 милиона евра инвестиција и отворено је око 3.000 радних места.

Тако су на Бироу остали углавном корисници социјалне помоћи и старији Румљани, па на посао у Руму свакодневно долази и хиљаду становника из околних места, али и из Новог Сада и Београда, а Руму мучи хронични недостатак станова за издавање или куповину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво