Фестивал зимнице у Коцељеви

У Коцељеви је отворена 9. привредно-туристичка манифестација "Фестивал зимнице" која је окупила преко 220 излагача. Mанифестацију, коју посети око 15.000 људи из целе Србије отворила је премијерка Ана Брнабић која је поручила да ће држава наставити да помаже пољопривреднике и сличне фестивале.

На тезгама у Коцељеви поред зимнице, могли су да се нађу производи од меса преко слаткиша до домаће радиности, а познаваоци кажу да се за два дана, колико траје фестивал, прода између 700 и 2.000 зимница.

Крај је, кажу, познат по тој производњи будући да је некада постојала фабрика "Воћар" у којој се индустријски производила зимница.

Премијерка је током посете Коцељеви обишла излагаче, разговарала са њима, а произвођачи су желели да јој поклоне теглице ајвара и друге производе које, како верују, премијерка нема времена да припреми због обавеза. Молили су је да поклоне узме, па макар их поклонила после другима.

"Ово је девета манифестација. Следећа је јубиларна, па ће вам доћи цела влада", прокоментарисала је у разговору са једним излагачем Брнабићева.

У званичном обраћању рекла је да је та локална самоупорава веома одговорна с озбиром да има 88 запослених, а да је оптимално 126. Рекла је да тако општина штеди и може да подржи манифестације и доводи инвеститоре.

"Подржаћемо Коцељеву, подржаћемо целу Мачву. Мислим да је у последње време отворено 1.050 радних места, једна од већих фабрика је Раух, аи не треба да се ослањамо само на стране инвеститоре и то је оно што Коцељева добро ради, ослањате се на ваше предузетнике, пољопривреднике", рекла је она.

Изразила је задовољство што се пуно њих јавило за субвенције за набавку трактора, као и за подршку младим пољопривредницима, која је ове године вишеструко већа.

"Поред тога што треба да се поносите на Коцељеву и Мачу, будите поносни и на Србију. Синоћ сам допутовала из Милана. Не постоји земља у ЕУ која није рекла - свака част какво сте гостопримство показали према мигрантима", рекла је она.

Од ајвара до џема

Фестивал зимнице постао је бренд Коцељеве, коју за два дана манифестације посети и до 20.000 гостију. На тезгама је све као из бакине кухиње, тегле пуне и сланог и слатког.

На 150 штандова је преко 80.000 тегли. Од ајвара и паприка, до џема и слатког од кајсије и шипка. Смедеревац се у коцељевачким домаћинствима није гасио од маја.

"Урадила сам до 1.000 тегли, то је све од мог поврћа и без конзерванса", прича Вида Мијаиловић из Шабачке Каменице.

Славица Митровић из Коцељеве каже да се све ради на традиционалан начин, уз помоћ смедеревца, док Милена Павловић истиче да спрема у слободно време и на уштрб одмора.

Неки попут Момчила Чкорића све су продали, а сутра ће да шаљу брзом поштом. Странци су одушевљени

Председник општине Коцељева Душан Илинчић каже да ће домаћице имати више користи када се удруже, што је и циљ ове манифестације.

Пре девет година правиле су само за своје укућане а сада су, кажу, постале бизнис-домаћице. За фестивал у Коцељеви прерађено је више од 100 тона поврћа и воћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво