"Ербасов" први војни транспортни авион

Европски произвођач путничких авиона "Ербас" представио је свој први војни транспортни авион на церемнонији у фабрици у Севиљи, на југу Шпаније, у којој је нова летелица монтирана.

Реч је о авиону А400М чија је производња трајала дуже него што се рачунало, а "Ербас" је у његов развој уложио 20 милијарди евра, јавила је телевизија "Јуроњуз."

Нови авион требало би да се нађе у флоти седам НАТО земља, којима је хитно потребна замена застареле флоте модела Ц130 "херкулес" и Ц-160 "трансалс" и попуњавање стратешких ваздухопловних капацитета.

Представљање новог авиона окупило је руководство Европско конзорцијума за израду авиона, војне и свемирске опреме (ЕАДС), у оквиру кога послује "Ербас". Скупу је присуствовао и шпански краљ Хуан Карлос.

Он је нагласио да је постојао заиста велики изазов за израду производа највиших техничких могућности, који је у стању да задовољи врухунске ваздухопловне стандарде на свету, као и тактичке и логистичке потребе.

Наредни корак биће да се изврши упешна проба нових турбопропелерских мотора, због чега је читав пројекат одлаган неколико пута.

Моторе су произвели британски "Ролс-Ројс" и француска "Снекма", а представници "Ербаса" су ставили до знања, приликом промоције А400М, да су проблеми "углавном превазиђени."

Управа компаније је такође потврдила да ће пробни лет А400М бити обављен у септембру или октобру ове године, а да ће се прва испорука обавити у 2010. години, шест до 12 месеци касније него што је то било првобитно предвиђено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво