Матићева: Долазак "Алибабе" велика шанса за Србију

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да је за долазак у Србију заинтересована кинеска интернет компанија "Алибаба", али и још једна компанија из Кине. Битан услов за развој, пре свега логистике, јесте добра железничка инфраструктура, напомиње Матићева.

Татјана Матић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је заинтересованост највеће кинеске интернет продавнице "Алибаба" да отвори логистички центар у Србији велика шанса за нашу земљу.

"Ово је јединствена прилика за Србију не само да у сарадњи са највећом интернет компанијом развије један логистички центар и буде главна тачка у Европи, већ и да развијемо дигиталне платформе", каже Матићева.

У Србији борави Национална комисија за реформе и развој Кине, а јуче су са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација имали скуп "Информатички пут свиле за информациону повезаност".

"Усаглашено је да се ради на четири приоритетне области, а то су електронска трговина, логистика, размена тржишних информација, онлајн туризам и паметни градови. 'Алибаба' може да буде партнер Србије у три области, како неком јавном предузећу, тако и приватним компанијама", напомиње Матићева. 

Каже да је поред "Алибабе" и друга велика кинеска компанија заинтересована за сарадњу са српским фирмама.

"Битан услов за даљи развој ових области, пре свега логистике, јесте добра железничка инфраструктура и наша железничка инфраструктура иде у правцу развоја, ради се на реализацији пруге Београд–Будимпешта", истиче Матићева.

Напомиње да је посета државне и привредне делегације Кине веома значајна.

"Национална комисија за реформу развоја Републике Кине доноси све стратешке одлуке у Кини, координирају рад својих министарстава и посета је значајна и са тог аспекта", каже Матићева.

Са представницима кинеске делегације, како је рекла, договорено је да се формирају четири радне групе.

"Да се формира база пројеката, међународна индустријска алијанса, пилот економска зона, а Кинези су већ делегирали један град, док ће у Србији то вероватно партнер бити Ниш", објашњава Татјана Матић.   

Додаје да је спољна размена са Кином 590 милиона долара, а да је доживела и пораст од 20 одсто.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво