Електронске компоненте за камионе из Шапца на европско тржиште

У Шапцу ће данас званично почети са радом јапанска фабрика "Јазаки". То је компанија која послује у 45 земаља и запошљава 290.00 радника. У Шапцу ће производити елктронске компоненте за камионе и извозити на европско тржиште, а за три године посао ће добити 1.700 радника.

Ово је највећа јапанска гринфилд инвестиција у Србији. Фабрика је направљена у индустријској зони на 6,85 хектара. Држава је подстакла са 10,2 милион а из градског буџета за инфраструктурно опремање издвојено још 2,4, укупна инвестиција је вредна 25 милиона евра.

Изузетно значајна за Шабац, јер је након распада хемијске индустрије Зорка, ово највећа фабрика у граду од које се очекује покретање привредног точка. До краја 2019. године посао ће добити 1.700 људи. Изградња фабрике почела је прошле године, пројекат и радови на изградњи поверени су шабачкој фирми.

Пробна производња почела је у јуну. Запослени су најпре прошли обуку у Јазакијевим фабрикама у Европи, а од лета овде је отворен тренинг центар тако да се будући радници обучавају у Шапцу.

Погон је величине три фудбалска игралишта. Првих 500 радника већ је добило уговоре, они који су обучени сада држе обуку или су напредовали до шефа смене.

Шанса за младе и незапослене, већина потребног кадра је средње стручне спреме. Нова фабрика јапанског инвеститора је могућност за отварање других ино или домаћих фирми које могу бити партнери компанији.

Отварању фабрике присуствоваће и председник Србије Александар Вучић, као и председник корпорације Јазаки, компаније Јазаки Европа, амбасадор Јапана у Србији, грдоначелник Шапца, представник компаније "Дајмер". Званично отвоарање је нешто после 12 хектара, а након тога испред фабрике, званичници ће посадити 6 стабала јапанске трешње. 

Шабац је први град бивше Југославије који има повељу о братимљену са јапанским народом. Пријатељство између Шапца и јапанског Фуџимија траје већ 35 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи